• Business

    Ν. Βέττας: Στα 4,4 δισ. ετησίως το όφελος ενός συμπληρωματικού κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού συστήματος

    Βέττας ΙΟΒΕ

    Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ


    Τη μεταφορά πόρων από το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, έως και κατά 6%, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ενός δεύτερου πυλώνα ασφάλισης στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος πρότεινε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

    Ο κ. Βέττας τόνισε, μάλιστα, ότι για τη χρηματοδότηση του συστήματος, η Ελλάδα μπορεί να πάρει δημοσιονομική εξαίρεση από τους Θεσμούς, αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων χωρών που έχουν προηγηθεί, ενώ το σύστημα ασφάλισης που προτείνει ο ΙΟΒΕ μπορεί, όπως είπε, να έχει άμεση εφαρμογή σε υποχρεωτική βάση.

    Το νέο σύστημα, όπως είπε ο κ. Βέττας, θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 4,4 δισ. ετησίως και, όπως υπολογίζεται, 200 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.

    Θα συνεισφέρει, επίσης, σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας μέσω νέων επενδύσεων, στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Τόνισε επίσης ότι το δημοσιονομικό κόστος της δημιουργίας του νέου συστήματος, μέσω της μεταφοράς πόρων, θα είναι διαχειρίσιμο, ενώ το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.

    «Δεν πρέπει η οικονομία μας να δουλεύει για το ασφαλιστικό, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό που θα δουλεύει για την οικονομία», δήλωσε ο κ. Βέττας και πρόσθεσε ότι «ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα αλλάξει τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προκαλώντας ισχυρό θετικό σοκ στη χώρα που θα κερδίσει την προσοχή των ξένων επενδυτών».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπεραμύνθηκε της δυνατότητας της ασφαλιστικής αγοράς να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα αποθεματικά ενός τέτοιου συστήματος προς όφελος των ασφαλισμένων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ): «Αναπόφευκτη μια νέα κρίση με κρατικοδίαιτη ανάπτυξη»



    ΣΧΟΛΙΑ