• Business

    Ν. Τσάκος: Η TEN παρέλαβε το δεύτερο από τα εννέα aframax που έχει ήδη ναυλώσει η Statoil

    Νίκος Τσάκος

    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation


    Το δεύτερο από τα εννέα πλοία τύπου aframax για τα οποία έχει ήδη εξασφαλίσει ναύλωση από την Statoil παρέλαβε από τα ρουμάνικα ναυπηγεία Daewoo Mangalia Heavy Industries η Tsakos Energy Navigation (TEN) της οικογένειας Τσάκου.

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 112.700 dwt πλοίο Thomas Zafiras, του οποίου η μακροπρόθεσμη ναύλωση από τη Statoil εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει ακαθάριστα έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ήδη τον Ιούνιο η TEN παρέλαβε το ίδιας χωρητικότητας πλοίο Elias Tsakos, το πρώτο από τα εννέα aframax της συγκεκριμένης παραγγελίας στα ρουμάνικα ναυπηγεία, ενώ έπεται εντός του Αυγούστου ένα τάνκερ LR1.

    Σχολιάζοντας τότε την παραλαβή του Elias Tsakos, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη TEN, Νικόλας Τσάκος, είχε δηλώσει: «Αυτή η νέα συνεργασία [με τη Statoil] κάνει την ισχυρή μας βάση απασχόλησης ακόμα ισχυρότερη και αυξάνει την κερδοφορία μας. Αποδεικνύει ότι η TEN κατέχει θέση προτιμώμενης εταιρείας για μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και επεκτείνει το αδιάκοπο σερί διανομής μερισμάτων από την ίδρυσή μας».

    Παράλληλα με τις παραγγελίες από τα ρουμάνικα ναυπηγεία, η TEN κινείται και σε άλλες κατευθύνσεις, και πρόσφατα συμφώνησε με τον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό CNOOC για τη ναύλωση του μοναδικού της πλοίου μεταφοράς LNG, του χωρητικότητας 149.700 cbm Neo Energy (έτος κατασκευής 2007), που θα αξιοποιηθεί ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Neo Energy είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πλοίο LNG της Tsakos Energy Navigation, η οποία όμως έχει στα σκαριά και ένα ακόμα νεότευκτο πλοίο LNG, το χωρητικότητας 174.000 cbm Maria Energy, το οποίο επρόκειτο αρχικά να παραλάβει τον Μάρτιο του 2015, όμως καθυστέρησε την παραλαβή του λόγω της αδύναμης αγοράς και ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει τη ναύλωσή του. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της TEN αναφέρει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη ναύλωση του πλοίου, το οποίο προγραμματίζεται για παράδοση από τη Hyundai Heavy Industries εντός του Αυγούστου.

    Διαβάστε ακόμα στo mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/apostoli-exetelesthi-gia-ton-g-ikonomou-pano-apo-1-dolario-metochi-tis-dryships-meta-reverse-split/67494



    ΣΧΟΛΙΑ