• Business

    MYTILINEOS: Τα σχέδια και οι πυλώνες ανάπτυξης μιας εταιρείας-πρωταθλητή

    μυτιληναίος

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου


    Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης με άκρως θετικές προοπτικές, και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα, βρίσκεται η MYTILINEOS, η οποία συνεχίζει τις επενδύσεις με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, αλλά και να διατηρήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ενέργειας στην ελληνική αγορά. Την ίδια ώρα, μέσω των έργων που αναλαμβάνει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, η εταιρεία βαδίζει σταθερά προς τον στόχο να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη σε χώρες με ουσιαστικές ενεργειακές ανάγκες. Παράλληλα, οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Τομέας Μεταλλουργίας – Αλουμίνιον της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και τη μείωση του κόστους, δημιουργούν θετικές προοπτικές για την εταιρεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο της αλουμίνας, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και τη μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία που οδήγησαν την τιμή της σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της LXM, μετά και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η MYTILINEOS, η νέα επένδυση, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, για την κατασκευή μίας νέας μονάδας παραγωγής αλουμίνας στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με ετήσια δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων, η οποία θα προστεθεί στην υφιστάμενη παραγωγή των 820.000 τόνων, αναμένεται να κάνει τη MYTILINEOS τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη.

    Την ίδια στιγμή, σημειώνουν οι αναλυτές, στο μέτωπο της ενέργειας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή μετά την απελευθέρωση της αγοράς και τις σημαντικές αλλαγές που δρομολογούνται προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στη χώρα με το ευρωπαϊκό, που προβλέπει τη σταδιακή αποεπένδυση από το λιγνίτη και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής φάσης με βάση τη χρήση φυσικού αερίου.

    Η MYTILINEOS, η οποία είναι, όπως υπογραμμίζεται, ο μεγαλύτερος επενδυτής στην εγχώρια αγορά, καθώς και ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ενέργειας, με στόχο να διατηρήσει την ηγετική της θέση, προχωρά στη δημιουργία μιας νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 650 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Μια επένδυση συνολικού ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ.

    Η νέα μονάδα θα είναι η αποδοτικότερη μονάδα θερμικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA της εταιρείας, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ άνω των 2.000 MW, καθώς η εταιρεία έχει ήδη σε λειτουργία μονάδες με φυσικό αέριο ισχύος άνω των 1.200 MW και μονάδες στηριζόμενες σε ΑΠΕ 200MW.

    Να σημειωθεί ότι η MYTILINEOS παράγει 850.000 τόνους αλουμίνας, εκ των οποίων 480.000 τόνοι πωλούνται στην αγορά. Μάλιστα, η εταιρεία έχει το μικρότερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη (στα 210 δολάρια/τόνο) καθώς είναι πλήρως καθετοποιημένη. Το πρόσφατο ράλι στις τιμές της αλουμίνας, που στις αρχές Απριλίου εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες στα περίπου 800 δολάρια/τόνο από 550 δολάρια/τόνο μέσα σε 10 μέρες βοηθά σημαντικά την εταιρεία καθώς κάθε αύξηση της τιμής κατά 100 δολάρια/τόνο αυξάνει τα EBITDA του Ομίλου κατά 50 εκατ. δολάρια.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής προσφέρει στην εταιρεία ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γεγονός που φάνηκε ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα, μετά τις αρνητικές εξελίξεις που έπληξαν τον κλάδο διεθνώς, αφενός με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου εκτός Κίνας και, αφετέρου τη μείωση της παραγωγής στη Βραζιλία που οδήγησε την τιμή της αλουμίνας σε επίπεδα ρεκόρ, με σημαντική άνοδο, παράλληλα, της τιμής του αλουμινίου αλλά και των premium.

    Ωστόσο, το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργούν θετικές προοπτικές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Επιπλέον, τα προγράμματα που υλοποιεί η εταιρεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους.

    Η δυναμική ανάπτυξης της MYTILINEOS υπογραμμίστηκε ήδη από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2018, μετά και τις ισχυρές επιδόσεις του 2017. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της πριν από τις περισσότερες άλλες εισηγμένες κι ενώ αρκετές μεγάλες εταιρείες μέχρι πριν από δυο ημέρες ανακοίνωναν ακόμη αποτελέσματα έτους.

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους η εταιρεία συνέχισε να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 360,7 εκατ. ευρώ (παρουσιάζοντας αύξηση 10,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους), ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 76,9 εκατ. ευρώ (+4,1%). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 41,1 εκατ. ευρώ (+10,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017), με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα 0,288 ευρώ έναντι 0,261 ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2017.

    Σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργική δραστηριότητα, η επίδοση που σημείωσε η εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν ισχυρή, χάρη στην αύξηση των τιμών πώλησης που αντιστάθμισαν με το παραπάνω τον αρνητικό αντίκτυπο από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και της ενέργειας. Ο δείκτης API (πωλήσεις αλουμίνας) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ενισχύθηκε κατά 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ενώ ο δείκτης LME (για τις πωλήσεις αλουμινίου) ήταν αντιστοίχως ενισχυμένος κατά 16,5%.

    Ηλεκτρικό ρεύμα & φυσικό αέριο: Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα για εποχικούς λόγους που οφείλονταν στις ήπιες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, λόγω των υψηλότερων αποθεμάτων υπήρξε αύξηση της παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, η MYTILINEOS διατήρησε την ηγετική θέση της σε ό,τι αφορά την παραγωγή, διατηρώντας σταθερά επίπεδα παραγωγής και μερίδιο αγοράς (10,3%).

    Η εταιρεία διαθέτει πλέον και φυσικό αέριο στην αγορά λιανικής, με συνδυαστικά «πακέτα» ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς, η εταιρεία παρέμεινε μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων της αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια, καταφέρνοντας να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πελατών της.

    EPC – ΜΕΤΚΑ: Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου προετοιμάζει το έδαφος για μια επίδοση αντίστοιχη ή ακόμη καλύτερη του 2017, σημειώνουν οι αναλυτές. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) σε τέσσερα πανεπιστήμια στη Νιγηρία, η οποία συμπεριλαμβάνει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τον οδικό φωτισμό και τα εκπαιδευτικά κέντρα, καθώς επίσης και τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης. Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό/εκτός δικτύου έργο στην Αφρική και αποτελεί ένα έργο ορόσημο για τη MYTILINEOS, το οποίο επιβεβαιώνει τη στρατηγική επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στον τομέα παροχής ενέργειας σε περιοχές εκτός δικτύου με τη χρήση υβριδικών συστημάτων.

    Επίσης, η θυγατρική της εταιρείας METKA EGN, κατέληξε σε συμφωνία με την Hazel Capital για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) ενός νέου υβριδικού έργου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (Energy Storage System – ESS), ισχύος 20 MW, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα παρέχει Ταχεία Απόκριση Συχνότητας (Fast Frequency Response – FFR) και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες στο Εθνικό Δίκτυο.

    Τέλος, το έργο «Bridge Power» στην Γκάνα και το έργο «Tobruk» στη Λιβύη αναμένεται να ενισχύσουν τις επιδόσεις της εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Αφρικής.



    ΣΧΟΛΙΑ