• Business

    Motor Oil (Βαρδινογιάννης): «Χρυσώνει» τους μετόχους με τη νέα διανομή – Στο 7,67% η καθαρή μερισματική απόδοση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βαρδής Βαρδινογιάννης. Motor Oil

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. Motor Oil


    Ακολουθώντας πιστά το διαχρονικό δόγμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη, η Motor Oil προχωρά σε νέα χρηματική διανομή. Τη δεύτερη κατά σειράν στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, που «χρυσώνει» τους μετόχους.

    Όλα αυτά μετουσιώνουν σε πράξη τη φραστική δέσμευση του ιστορικού ηγέτη του επιχειρηματικού Ομίλου. Ο οποίος, όταν στις αρχές Αυγούστου του 2001 η Motor Oil έμπαινε στο χρηματιστήριο της Αθήνας, τόνιζε πώς «θα είναι πάντα κοντά στους μετόχους. Και δεν θα παραλείψει να τους δίνει μερίσματα. Όσοι μείνουν μαζί μας θα το καταλάβουν καλύτερα.»

    Από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά 36 χρηματικές διανομές. Μερίσματα , προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, σε βάθος 21 ετών. Με τελευταία εκείνη του περασμένου Ιουλίου όταν και μοιράστηκαν 77,548 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Δηλαδή 0,70 ευρώ ανά μετοχή, που εν τέλει διαμορφώθηκε στα 0,70473 ευρώ ( πρό φόρου) λόγω της εξαίρεσης των ιδιοκατεχόμενων τίτλων.

    Προχθές το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης αποφάσισε να προχωρήσει σε διανομή προμερίσματος για την εφετινή χρήση. Το συνολικό ύψος του οποίου είναι στα 44,313 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε παροχή 0,40 ευρώ ανά μετοχή, πρό της φορολογίας, που για τους Έλληνες ιδιώτες είναι 5%. Εξαιρουμένου όμως του «στόκ» των ιδίων μετοχών, η νέα διανομή διαμορφώνεται τώρα στα 0,40568 ευρώ ανά μετοχή. Ο τελικός προσδιορισμός θα γίνει πρίν από την αποκοπή του δικαιώματος στο προμέρισμα , που έχει οριστεί  στις 21 Νοεμβρίου. Ενώ στις 25 του μηνός θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους.

    Δυο μέρες νωρίτερα ( στις 23 Νοεμβρίου ) η Motor Oil θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου. Έπειτα από τη θεματική καθαρή κερδοφορία των 685,4 εκατ. ευρώ που είχε ο όμιλος στο πρώτο εξάμηνο και με άδηλο ακόμη το ζήτημα της επιβολής έκτακτης, φορολογικής εισφοράς.

    Τι παίρνουν και ποιοι μοιράζονται το χρήμα

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά το επικείμενο προμέρισμα, είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί στη χρηματιστηριακή ιστορία της Motor Oil. Συνολικά οι μέτοχοι θα λάβουν και από τις δύο χρηματικές διανομές της εφετινής χρονιάς 1,11041 ευρώ ανά μετοχή ή 1,054889 ευρώ καθαρό, μετά από τη φορολογική παρακράτηση.

    Καθώς χθές η μετοχή έκλεισε στα 18,05 ευρώ, η καθαρή μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο…5,84%. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η μετοχή της Motor Oil ξεκίνησε τη χρονιά από τα 13,75 ευρώ, τότε οι αγοραστές της σε αυτά τα επίπεδα, έχουν καθαρή μερισματική απόδοση της τάξεως του 7,67%. Στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και η υπεραξία του…31,27% από την άνοδο που έχει καταγράψει η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

    Σε ολόκληρη τη διαδρομή της στο «ναό» του χρήματος η Motor Oil έχει χρηματικές διανομές 15,34 ευρώ ανα μετοχή. Συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος που πρόκειται να δοθεί. Με τα καθαρά μετά από φόρους έσοδα να είναι στα 14,125 ευρώ, επίσης ανά μετοχή.

    Δεδομένου ότι η τιμή της εισαγωγής στο χρηματιστήριο ήταν στα 10,3 ευρώ, τότε η συνολική απόδοση ( από υπεραξίες και καθαρά μερίσματα) διαμορφώνεται στο 212,4 %. Δηλαδή κατά 3,8 φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό, που από καλοκαίρι του 2001 έως τώρα έχει σωρευτική άνοδο 56%.

    Λαμβάνοντας ώς βάση την τελευταία δεκαετία, η μετοχή της Motor Oil στις αρχές Νοεμβρίου του 2012 ήταν στα επίπεδα των 6,47 ευρώ. Όποιος την αγόρασε τότε έχει εισπράξει καθαρά μερίσματα 6,155 ευρώ ( υπολογίζοντας και το προς διανομή προμέρισμα) ενώ άλλα 11,58 ευρώ αντιστοιχούν σε υπεραξίες, αφού τώρα το «χαρτί» είναι στα 18,05 ευρώ. Συνεπώς η συνολική απόδοση διαμορφώνεται στο 274,1%. Σαν να εισπράττει κάποιος σταθερό επιτόκιο …27,41% ετησίως.

    Από τη διπλή, εφετινή χρηματική διανομή τα αναλογούντα έσοδα της οικογένειας Βαρδινογιάννη ( που ελέγχει το 40,54%  του συνόλου των μετοχών) αντιστοιχούν σε 50,1 εκατ. ευρώ.

    Καθότι εξαιρούνται οι ίδιες μετοχές ( 1,37% του συνόλου) με συνέπεια οι υφιστάμενοι μέτοχοι να έχουν περισσότερα έσοδα, από αυτά που εκφράζουν τα ποσοστά τους.

    Στο ευρύ επενδυτικό κοινό, που έχει αθροιστικά το 52,94% μοιράζονται εν συνόλω περί τα 65,3 εκατ. ευρώ, πρό φόρων. Εκ των οποίων τα 42,5 εκατ. σε ξένα χαρτοφυλάκια και τα υπόλοιπα 22,8 εκατ. σε Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες.

    Μερίδιο που αγγίζει τα 6,4 εκατ. ευρώ έχουν και τα παιδιά του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη (Νίκος και Γιάννης) στο χαρτοφυλάκιο των οποίων είναι το 5,15% των μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Motor Oil: Προμέρισμα 0,40 ευρώ στους μετόχους

    Eurobank Equities: Συστάσεις αγοράς σε ΕΛΠΕ και Motor Oil – H ρυθμιστική παρέμβαση δεν εκτροχιάζει τη θέση τους

    Χρηματιστήριο: Πόσο κοντά στον MSCI βρίσκονται Μότορ Όιλ και Τέρνα Ενεργειακή



    ΣΧΟΛΙΑ