• Business

    Moody’s: Υποβάθμισε την αξιολόγηση της Frigoglass σε Caa2 με αρνητική προοπτική

    Χάρης Δαυίδ

    Χάρης Δαυίδ


    Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Frigoglass από Caa1 σε Caa2 προχώρησε η Moody’s  και την πιθανότητα προεπιλογής της (PDR) σε Caa2-PD από Caa1-PD. Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε Caa2 από Caa1 την αξιολόγηση των εγγυημένων εγγυημένων ομολογιών ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, λήξης 2025 που εκδόθηκαν από τη Frigoglass Finance BV. Η προοπτική και για τις δύο οντότητες άλλαξε σε αρνητική από σταθερή.

    Η υποβάθμιση του CFR σε Caa2 αντανακλά την αναμενόμενη επιδείνωση της ρευστότητας και των χρηματοοικονομικών επιδόσεων που προκύπτει από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η σημαντική εξασθένηση της ρευστότητας και οι λειτουργικές προκλήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεών της από τη Frigoglass, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής τοκομεριδίου για τα εγγυημένα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης ύψους 260 εκατ. ευρώ.

    Μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021, η Frigoglass βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές δραστηριότητές της για την εκπλήρωση παραγγελιών πελατών στην επιχείρηση εμπορικών ψυγείων (ICM) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των κερδών του ομίλου, aναφέρει η Moody’s.

    Ως εκ τούτου, η Frigoglass αντιμετωπίζει διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως όσον αφορά τα εξερχόμενα logistics για τη μεταφορά τελικών προϊόντων από τη Ρωσία σε πελάτες σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η ορατότητα για τη βραχυπρόθεσμη επίλυση αυτών των υλικοτεχνικών δυσκολιών είναι επί του παρόντος χαμηλή.

    Επιπλέον, η Frigoglass αντιμετωπίζει προκλήσεις με την προμήθεια ορισμένων υλικών στο ρωσικό εργοστάσιο, αν και το εργοστάσιο είναι επί του παρόντος σε λειτουργία. Οι συνεχιζόμενες υλικοτεχνικές δυσκολίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση στους χρόνους παράδοσης και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποκλειστούν ακυρώσεις παραγγελιών κατά τη διάρκεια της εποχικής αιχμής των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2022.

    Η ήδη υψηλή πληθωριστική πίεση, ιδίως από τα βασικά κόστη εισροών, όπως ο χάλυβας και η ενέργεια, που θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω ως έμμεση επίδραση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τη χαμηλότερη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην την κερδοφορία της εταιρείας. Η υψηλή συγκέντρωση πελατών, με τους εμφιαλωτές της Coca-Cola, που αντιπροσώπευαν το 56% των πωλήσεων του τμήματος ICM κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, αφήνει επίσης τη Frigoglass ευάλωτη σε αλλαγές υλικών στις επενδυτικές αποφάσεις των πελατών.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 14,5% και το 2,4%, αντίστοιχα, των συνολικών πωλήσεων του ομίλου το 2021 (με βάση μη ελεγμένα αποτελέσματα). Με πολλές ξένες εταιρείες να εγκαταλείπουν τη Ρωσία ή να αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και την απότομη υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου, είναι πιθανό να χαθούν οι όγκοι πωλήσεων και, κατά την άποψη της Moody’s, η μετεγκατάσταση αυτών των όγκων πωλήσεων σε άλλες αγορές, δεδομένης της αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης και των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού θα δημιουργήσει πρόκληση.

    Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αναμένει ότι η ελεύθερη ταμειακή ροή (FCF) της εταιρείας (εξαιρουμένων των κεφαλαιουχικών δαπανών που σχετίζονται με το εργοστάσιο στη Ρουμανία) θα είναι αρνητική (το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση κεφαλαίου κίνησης που σχετίζεται με τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, όταν η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει το ανακατασκευασμένο εργοστάσιό της στη Ρουμανία.

    Η σχετική κεφαλαιουχική δαπάνη καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τον διακανονισμό των 42 εκατομμυρίων ευρώ της ασφαλιστικής απαίτησης για υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το περιστατικό πυρκαγιάς. Από τα συνολικά 42 εκατ. ευρώ, η Frigoglass έλαβε 15 εκατ. ευρώ ως προπληρωμή τον Σεπτέμβριο του 2021 και άλλα 10 εκατ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Η είσπραξη των υπολοίπων 17 εκατ. ευρώ υπόκειται στην απόδειξη των πραγματικών δαπανών. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε βραδύτερη αύξηση της παραγωγής,

    Αυτό ασκεί σημαντική πίεση στη ρευστότητα της εταιρείας καθώς πρόκειται να αποπληρώσει περίπου 60 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμου χρέους το 2022, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 εκατ. ευρώ που οφείλει η ρωσική θυγατρική.

    Δεδομένων των περιορισμένων προοπτικών δημιουργίας μετρητών στη Ρωσία, η ικανότητα της εταιρείας να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις εξαρτάται από την ικανότητά της να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη ρωσική θυγατρική της μέσω ενδοεταιρικών μεταφορών. Η μη εξόφληση υποχρεώσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασταυρούμενη αθέτηση υποχρεώσεων για τα εγγυημένα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ που λήγουν το 2025.

    Κατά την άποψη του οίκου, η ρευστότητα της Frigoglass είναι ασθενής. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Moody’s εκτιμά ότι η εταιρεία διέθετε περίπου 70-75 εκατ. ευρώ μετρητά στο υπόλοιπο, τα οποία μαζί με τα κεφάλαια από δραστηριότητες περίπου 20 εκατ. ευρώ (καθαρές από πληρωμές τόκων) που η Moody’s αναμένει ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει πάνω από Οι επόμενοι 12 μήνες δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των αναμενόμενων αναγκών ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων μετρητών κίνησης, αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, βραχυπρόθεσμων λήξεων χρέους περίπου 60 εκατ. ευρώ και κεφαλαιουχικών δαπανών που δεν σχετίζονται με την ανακατασκευή του εργοστασίου της Ρουμανίας.



    ΣΧΟΛΙΑ