• Business

    Μυτιληναίος: Οι αντιξοότητες αντί να μας κάμψουν χαλύβδωσαν την θέλησή μας, σώσαμε το Αλουμίνιο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Τα πενήντα χρόνια της γιόρτασε σήμερα η ιστορική εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος, σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της επιχείρησης, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου.

    Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ήταν αυτός που τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, σχολιάζοντας πως τότε «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη λαμπρή πορεία και τη συμβολή του βιομηχανικού συμπλέγματος στην ελληνική οικονομία».

    Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάστηκαν για να γίνει η Αλουμίνιον της Ελλάδος «η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία», ενώ παραδέχθηκε πως τρεις φορές τα τελευταία χρόνια η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με πραγματικό κίνδυνο επιβίωσης: όταν αποχώρησαν οι Γάλλοι και οι Καναδοί ιδιοκτήτες, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 οδήγησε τις τιμές του αλουμινίου σε κατάρρευση, και όταν το 2011 έσκασε ο «σούπερ κύκλος» της Κίνας και περιορίστηκε δραστικά η ζήτηση.

    Ειδικά για την κρίση του 2011 αποκάλυψε ότι «έπρεπε να πάρουμε πολύ μεγάλες αποφάσεις» και ότι πολλοί προεξόφλησαν πως αυτό θα ήταν το άδοξο τέλος της εταιρείας, όμως «διαψεύστηκαν. Οι αντιξοότητες αντί να μας κάμψουν χαλύβδωσαν την θέλησή μας. Όλες οι εταιρίες του ομίλου πέσαμε για να σώσουμε το Αλουμίνιο».

    Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 50% που έχει πετύχει η επιχείρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών, προκειμένου να σωθεί το εργοστάσιο, και υπογράμμισε: «Σήμερα κλείνει ο κύκλος της πρώτης δεκαετίας μας, που αποτελεί την αφετηρία για τη νέα εποχή. Το εργοστάσιο είναι το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό από τα περισσότερα στον κόσμο και είναι μακρά το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Συνεχίζουμε γιατί στη βιομηχανία ο εκσυγχρονισμός, οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας  δεν σταματούν ποτέ. Θέλουμε το Αλουμίνιό μας να αποτελέσει το λιθαράκι για το χτίσιμο ξανά της ελληνικής βιομηχανίας στη νέα εποχή».

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μνημόνιο: “Σβήνουν” οι συνταξιούχοι, τελειώνει το ΕΚΑΣ – Μειώσεις χωρίς όριο το 2017

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποδείξεις: Το απόλυτο αλαλούμ – Τι ισχύει φέτος, «πονοκέφαλος» το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τράπεζες θα σας διαγράψουν 4 δισ δάνεια. Δείτε πώς



    ΣΧΟΛΙΑ