• Business

    Missing Alert App: Η νέα εφαρμογή που βοηθά στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων

    • Βίκυ Βενιού

    Μία σημαντική καινοτομία, με κοινωνικό χαρακτήρα, που σχεδίασε η COSMOTE για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βοήθεια των συνανθρώπων μας.

    Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους, η COSMOTE, σε συνεργασία με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρουσίασε μία νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

    Οι δύο φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό και δημιούργησαν το Missing Alert App, μία καινοτόμο εφαρμογή που σχετίζεται με την εξαφάνιση συνανθρώπων μας και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις υποθέσεις εντοπισμού τους.

    Το Missing Alert App, η νέα mobile εφαρμογή, που σχεδίασε και υλοποίησε η COSMOTE για «Το Χαμόγελο του Παιδιού», βοηθά όλους όσους την κατεβάσουν να συμβάλλουν στον ταχύτερο εντοπισμό ανθρώπων που αγνοούνται, με απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από την καινοτόμο τεχνολογία της COSMOTE.

    Μέσα από μία εύχρηστη για όλους εφαρμογή, με απλά βήματα, όποιος επιθυμεί θα μπορεί σε λίγο καιρό να κατεβάσει την εφαρμογή και να βοηθά με τον τρόπο αυτό στον εντοπισμό αγνοουμένων στη χώρα μας.

    Κάθε πολίτης που θα θελήσει να συμβάλει με τις δυνάμεις του σε αυτό το σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, κατεβάζοντας την εφαρμογή της COSMOTE, θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ειδοποιήσεις στο κινητό του για τα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή όπου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, να συμμετέχει στις έρευνες με την αποστολή πληροφοριών μέσω chat, αλλά και να κινητοποιεί και άλλους εθελοντές που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, με επικοινωνία μέσω των social media.

    Το Missing Alert App, ωστόσο, δεν σταματά εκεί, αφού η COSMOTE έχει εισάγει στην εφαρμογή έναν ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα: Οι χρήστες που θα κατεβάσουν την εφαρμογή θα μπορούν, επιπλέον, να προστατεύσουν οικεία τους πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους μέσω του app, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

    Για να γίνει πιο κατανοητό πόσο σημαντική είναι αυτή η τεχνολογική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία, αρκεί να ρίξουμε μία συνοπτική ματιά στα στατιστικά στοιχεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαφανίσεων στην Ελλάδα.

    Νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Missing Alert App

    Όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, την περίοδο από 1/1/2019 έως και 30/4/2020, η Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 για τις Εξαφανίσεις έλαβε 12.066 κλήσεις. Με στόχο την πρόληψη, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε 986 μαθητές και μαθήτριες, 1.332 γονείς και κηδεμόνες, αλλά και 1.872 εκπαιδευτικούς.

    Παράλληλα, ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους συναρμόδιους φορείς, διαχειρίστηκε τις εξαφανίσεις 163 παιδιών, εκ των οποίων τα 138 βρέθηκαν, καθώς και 12 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 10 εντοπίστηκαν. Μάλιστα, για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για τους 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στις νέες, σημαντικές συνεργασίες που έχει συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για τις πρωτοβουλίες αυτές, μάλιστα, τοποθετήθηκαν αντίστοιχα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Ελευθέριος Οικονόμου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Αλκιβιάδης Στεφανής.

    H COSMOTE στηρίζει διαχρονικά το σημαντικό έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις που διευκολύνουν το δύσκολο έργο του σωματείου για την φροντίδα των παιδιών και την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης στην Ελλάδα. Αξίζει, ενδεικτικά, να σημειωθεί ότι το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 864 παιδιά το 2019, καθώς και 285 παιδιά το 1ο τετράμηνο του 2020 στον τομέα της Εξαφάνισης.

    Έτσι και αυτή τη φορά, η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει την τεχνολογία για ιερό σκοπό, δημιουργώντας λύσεις και εφαρμογές για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

    Το Missing Alert App έρχεται να προστεθεί στα εργαλεία που ήδη διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και οι θεσμικοί συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη και διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης. Η πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Missing Alert App ανήκει στην COSMOTE, ενώ από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του app, με την μακρόχρονη εμπειρία και την εξειδίκευσή του σε θέματα εξαφάνισης.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ιδέα του Missing Alert app ξεκίνησε από το Hackathon, τον εσωτερικό διαγωνισμό τεχνολογίας της COSMOTE, όπου μία ομάδα ανθρώπων εξιστόρησε την δική της εμπειρία, με αρκετούς να έχουν βιώματα εξαφάνισης μελών στην οικογένειά τους, γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη της δημιουργίας μιας τέτοιας τεχνολογίας.

    Την εφαρμογή θα χειρίζεται η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού, η οποία θα επεξεργάζεται τις πληροφορίες που θα λαμβάνει από τους χρήστες της εφαρμογής και θα διοχετεύει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται στο μέγιστο, προσεγγίζοντας τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τον άμεσο εντοπισμό του ατόμου που αναζητείται.

    Η εφαρμογή θα είναι άμεσα διαθέσιμη μέσω Apple Store & Google Play.