• Business

    Μήπως το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Γερμανία;


    Μέχρι πρότινος ήταν το χρέος των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης που ανησυχούσε τις αγορές. Όμως σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο ιδρυτής του Geopolitical Futures, George Friedman, υποστηρίζει πως πλέον η Ευρώπη έχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: τη Γερμανία.

    Και στην καρδιά του μεγάλου αυτού προβλήματος για την Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του Friedman, τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών «θα διαχυθούν στην Ολλανδία, θα διαχυθούν στη Γερμανία». Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Γερμανία είναι το νέο PIIG. Η Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές και οι αγορές της στερεύουν».

    Οι λεγόμενες PIIGS είναι οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) που αποτέλεσαν την κύρια πηγή ανησυχίας κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2011-2012. Και τώρα που αυτή η κρίση φαίνεται να έχει περάσει και η Ευρώπη να επιστρέφει σε ένα μονοπάτι προς την οικονομική σταθερότητα, η Γερμανία είναι ο μεγάλος νικητής, με την οικονομία της να είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την επανένωσή της και την ανεργία μόλις στο 4,5%.

    Ωστόσο, η Γερμανία «τρέχει» ένα δομικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών που υποστηρίζεται από ένα αδύναμο ευρώ, με το πλεόνασμα αυτό να φτάνει σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιούνιο του 2015, στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ο Friedman πιστεύει πως το «πηγάδι» των γερμανικών εξαγωγών θα στερέψει.

    Germany trade balance

    Ο Friedman εκτιμά πως τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος θα συμπαρασύρουν και τη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

    Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2015 έδειξαν ότι τα «κόκκινα» δάνεια στις ιταλικές τράπεζες ανέρχονταν συνολικά σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 17,3% του συνόλου των δανείων. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 6,8%, ενώ στη Γερμανία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μόλις σε ποσοστό 2,3%.

    Italy NPLs

    Σύμφωνα με τον Friedman, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, γιατί η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η όγδοη μεγαλύτερη του κόσμου. Η Ιταλία διαθέτει το μεγαλύτερο τραπεζικό σύστημα της ανατολικής Ευρώπης και έχει μεγάλη διασύνδεση με άλλα τραπεζικά συστήματα. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, έχει τεράστια έκθεση στην Ιταλία, όπως συμβαίνει και με τράπεζες της υπόλοιπης Ευρώπης.

    Εν τέλει, λέει ο Friedman, θα είναι η Γερμανία που θα χρειαστεί να σώσει την Ιταλία. Και αυτό θα κοστίσει πολλά, πολλά χρήματα.

    «Δεν είναι για τα PIIGS που θα πρέπει κανείς να ανησυχεί», λέει ο Friedman. «Η Γερμανία δεν έχει καν αρχίσει να πέφτει ακόμα. Και όταν η Γερμανία πέσει, τότε θα αρχίσει να εμφανίζεται ο πανικός».

    Deutsche Bank Italy



    ΣΧΟΛΙΑ