• Business

    Μείωση της φορολογίας από τη νέα κυβέρνηση προσδοκά και ο κλάδος του καφέ

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος


    Σε μια φιλικότερη αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ελπίζει μια μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο κλάδος του καφέ, ο οποίος προσδοκά σε μια διαφορετική προσέγγιση της φορολογίας που επιβαρύνει σήμερα τον χώρο.

    Σε πρώτη φάση, μάλιστα, περιμένει να γίνει πράξη το αίτημα για επιστροφή του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται καθώς η ισχύουσα διαδικασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική από οικονομική αλλά και διοικητική άποψη.

    Η διόρθωση του πλαισίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΕ), Γιάννο Μπενόπουλο, είναι πρωταρχικής σημασίας ενώ δεν εμπεριέχει δημοσιονομικό κόστος.

    Ο κ. Μπενόπουλος, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ανέφερε πως ο αρχηγός της ΝΔ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν από μερικούς μήνες δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και παράλληλα να εξετάζει τα περιθώρια που υπάρχουν για χαλάρωση των φόρων.

    Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε πως κάθε μείωση της φορολογίας βοηθά την αγορά, όπως αναμένεται να συμβεί και μετά τη μείωση του ΦΠΑ που αποφασίσθηκε πρόσφατα σε μια σειρά από προϊόντα.

    «Παρ’ ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει θετικά την κατανάλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως το δημοσιονομικό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις απώλειες, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μόνο από τον καφέ.

    Ο κ. Μπενόπουλος επανέλαβε τέλος την πάγια θέση της ΕΕΕ για κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ που επιβλήθηκε την 1/1/2017, προκαλώντας αύξηση της τιμής του έως και 30% σε ορισμένα είδη.

    Παρ’ όλα τα εμπόδια πάντως, η διείσδυση του καφέ αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο (περίπου 2-3% σε ετήσια βάση) και κερδίζει διαρκώς νέους καταναλωτές, χάρη στη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει πλέον και τη νέα τάση με τις καφεδομηχανές στο σπίτι.

    «Ο καφές ξαναγεννήθηκε…», σημείωσε το προεδρείο της ΕΕΕ.

    Τις προσπάθειες της Ελληνικής Ένωσης Καφέ υποστηρίζει πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση Καφέ (ECF). Μάλιστα,  το προεδρείο της ECF είχε την ευκαιρία να ενημερώσει Έλληνες δημοσιογράφους για τα θεσμικά και λειτουργικά θέματα του κλάδου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καφέ που διεξήχθη χθες στην Αθήνα.

    Να σημειωθεί πως η Ελληνική Ένωση Καφέ αναμένεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση Καφέ την 1η Ιανουαρίου 2020.

    Η βιομηχανία του καφέ είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από αυτήν ενώ η αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 250 δισ. δολαρίων (50 δισ. δολ. υπολογίζεται ότι ανέρχεται η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς).

    Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο, ελέγχοντας το 35% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ η παγκόσμια κατανάλωση καφέ ανέρχεται σε 155 εκατομμύρια σακούλες των 60 κιλών.

    Στην Ελλάδα, η αγορά του καφέ ανέρχεται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μόνο στα σούπερ μάρκετ, ενώ η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση διαμορφώνεται στα 500 φλιτζάνια ή στα 4 κιλά κατ’ άτομο.



    ΣΧΟΛΙΑ