• Business

    Μύκονος: Με νέο concept ο Salt Bae στο Νησί των Ανέμων

    Salt Bae | Πηγή: Instagram

    Salt Bae | Πηγή: Instagram


    Εκκεντρικός τρόπος κοψίματος κρέατος. Εξίσου εκκεντρικός τρόπος αλατίσματος κι ένας chef που απασχολεί ακόμα και τους… vegan, προκαλώντας ενίοτε τη σφοδρή κριτική του κόσμου. Ο Nusret Gökçe, γνωστός και ως Salt Bae, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης του καταστήματός του στη Μύκονο.

    Με φόντο το Αιγαίο πέλαγος και την παραλία της Ψαρρούς, ο χώρος φαίνεται πως θα συνδυάζει γευσιγνωσία και διασκέδαση. Υπεύθυνος για τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι ο Mahmut Anlar, ο οποίος έχει δουλέψει και σε άλλα εστιατόρια της αλυσίδας Nusret.

    Πηγή video: Instagram

    Ο χώρος θα αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εικόνα του νησιού με το μοντέρνο και πολυτελές σχέδιό του, τα μαρμάρινα δάπεδα, τους λευκούς τοίχους και τα μίνιμαλ έπιπλα. Αναφέρεται δε, ότι πάνω από το εστιατόριο, το βράδυ η ταράτσα θα διατεθεί για clubbing με DJs. Τα αποκαλυπτήρια του νέου χώρου αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη Μαΐου.

    Η θέα από το εστιατόριο «Salt Bae» της Μυκόνου | Πηγή: hurriyet.com.tr
    Η θέα από το εστιατόριο «Salt Bae» της Μυκόνου | Πηγή: hurriyet.com.tr

    Salt Bae: Ποιος είναι ο Nusret Gökçe

    Γεννημένος το 1983 στην Τουρκία, ο κουρδικής καταγωγής διεθνούς φήμης χασάπης, σεφ και ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων Nusret Gökçe είναι ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σε ορυχείο.

    Λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, σε ηλικία περίπου 12 ετών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στην 6η τάξη και να εργαστεί ως βοηθός χασάπη στην περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης. Αυτή ήταν και η αρχή της καριέρας του, δουλεύοντας για αρκετό καιρό 18 ώρες τη μέρα.

    Ο Salt Bae σε ηλικία περίπου 12 ετών (1995) | Πηγή: Instagram
    Ο Salt Bae σε ηλικία περίπου 12 ετών (1995) | Πηγή: Instagram

     

    Ο Salt Bae σε νεαρή ηλικία | Πηγή: Instagram
    Ο Salt Bae σε νεαρή ηλικία | Πηγή: Instagram

    Σημείο ορόσημο στην καριέρα του, ήταν όταν ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα θεματικό χασάπικο- εστιατόριο το 2007 στην περιοχή Istinye Park.

    Στη συνέχεια, από το 2007 έως και το 2010 ταξίδεψε σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Αργεντινή και η Αμερική, δουλεύοντας αφιλοκερδώς σε τοπικά εστιατόρια. Πληρωμή του η απόκτηση γνώσεων για τις κουζίνες όλου του κόσμου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε αφιλοκερδώς σε τέσσερα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, ενώ το μενού του δημοσιεύτηκε και στους New York Times.

     

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

    Γυρνώντας στην Τουρκία, ο πλέον άνεργος Nusret Gökçe έφερνε στις αποσκευές του, τις νέες του γνώσεις. Με τη βοήθεια ενός καλού του φίλου που του δάνεισε χρήματα, άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο.

    Έκτοτε, η ιστορία του επιχειρηματία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο τρόπος που προσεγγίζει τη μαγειρική αποτελεί ένα καλοστημένο «θεατρικό πείραμα», με τον σεφ να απασχολεί την κοινή γνώμη με τα κατορθώματά του, καθώς η θεατρικότητα έχει γίνει για αυτόν «στάση ζωής». Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς πολύ εύκολα. Άλλωστε, το βίντεό του με τον χαρακτηριστικό τρόπο που κόβει και αλατίζει το κρέας, το οποίο του χάρισε απλόχερα το προσωνύμιο «Salt Bae», ήταν αυτό που έκανε viral την περσόνα που έχει δημιουργήσει.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

    Από τη «θεατρικότητα» της μαγειρικής στη «σκοτεινή πλευρά» – Καταγγελίες εργαζομένων 

    Για ακόμα μία φορά φαίνεται ότι ο Salt Bae γίνεται «talk of the town», χωρίς αυτό να έχει πάντα θετικό πρόσημο.

    Ακόμα και ο Μέσι, έγινε «θύμα» του σεφ, καθώς ο 40χρονος Τούρκος επιχειρηματίας δε δίστασε να εισβάλει στο γήπεδο του τελικού του Μουντιάλ τον Δεκέμβριο του 2022 για να φωτογραφηθεί με το τρόπαιο δίπλα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή, με στόχο τα πολυάριθμα likes στο Instagram. Η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να του απαγορευτεί η είσοδος στον επόμενο τελικό του Μουντιάλ.

    Ο Salt Bae εισέβαλε στο γήπεδο στον τελικό του Μουντιάλ 2022, που διεξήχθη στο Κατάρ, για να φωτογραφηθεί με τον Μέσι | Πηγή: Instagram
    Ο Salt Bae εισέβαλε στο γήπεδο στον τελικό του Μουντιάλ 2022, που διεξήχθη στο Κατάρ, για να φωτογραφηθεί με τον Μέσι | Πηγή: Instagram

    Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα των εστιατορίων του γνωστού επιχειρηματία «Πολιτισμός, χρώμα, θρησκεία, γλώσσα… Το όραμά μας τα ξεπερνά. Βλέπουμε το ίδιο φως σε όλους. Από την πρώτη μέρα προσφέρουμε αγάπη και χαρά, οργανώνοντας εκδηλώσεις και στηρίζοντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

    Όμως, ο «θεατρικός» τρόπος, τον οποίο εφαρμόζει στις κουζίνες του ο σεφ, δεν αρκεί για να… καθησυχάσει τους εργαζομένους του. Πρόσφατα δημοσιεύματα στο εξωτερικό κάνουν λόγο για 7 μηνύσεις σε δύο πόλεις και συνεντεύξεις 9 πρώην εργαζομένων του Nusret Gökçe, παρουσιάζοντάς τον ως έναν τύραννο που έχει εμμονή με τον πλούτο και την υπερβολή με κέντρο τον ίδιο του τον εαυτό.

    Salt Bae | Πηγή: Instagram
    Salt Bae | Πηγή: Instagram

    Και οι καταγγελίες δε σταματούν εδώ, με τους εν λόγω εργαζομένους να τάσσονται εναντίον του πρώην εργοδότη τους για «κλοπή των tips, διακρίσεις, εργασιακές παραβιάσεις και μία κουλτούρα φόβου, με τα εστιατόριά του να δίνουν την ψευδαίσθηση της πολυτέλειας».

    Εκπρόσωπος του επιχειρηματία έσπευσε να απαντήσει στις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν. «Οι καταγγελίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επανάληψη παλαιών αγωγών όπου οι αξιώσεις αμφισβητήθηκαν και έχουν προ πολλού διευθετηθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι πρώην μπάρμαν στο εστιατόριο της Μυκόνου χαρακτήρισε τον επιχειρηματία ως δικτάτορα.

    Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, οι μόνες παραβιάσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με φορολογικές παραβιάσεις, που οδήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν σε 48ωρα λουκέτα το εστιατόριο της Μυκόνου.

    Γκράφιτι με τον Salt Bae στην Τουρκία | Πηγή: aksam.com.tr
    Γκράφιτι με τον Salt Bae στην Τουρκία | Πηγή: aksam.com.tr

    Οι «χρυσές» μπριζόλες που κόβουν την ανάσα των πελατών

    «Χρυσές» είναι οι τιμές των πιάτων του Nusret Gökçe, με τον λογαριασμό να προκαλεί ίλιγγο στους πελάτες – θαμώνες των εστιατορίων του. Η τιμή δε μίας μπριζόλας, που σερβίρεται στο εστιατόριο του επιχειρηματία ξεπερνά τα 700 ευρώ, τα burger κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ το ένα και τα αναψυκτικά 10 ευρώ!

    Πολλοί πελάτες έχουν σχολιάσει αρνητικά τις τιμές των πιάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια του Nusret Gökçe. «Είναι πιο φθηνό να πάρεις το αεροπλάνο και να φας στο εστιατόριό του Salt Bae στην Τουρκία, παρά σε αυτό του Λονδίνου. 9 λίρες για ένα Red Bull. 630 λίρες για μία Tomahawk. Όχι ευχαριστώ», έγραψε χαρακτηριστικά ένας πελάτης. Να σημειωθεί δε, ότι με βάση τις κριτικές σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα, από τα 144 εστιατόρια που αναφέρονται στην περιοχή της Μυκόνου, το Salt Bae βρίσκεται στην 120η θέση.

    Salt Bae | Πηγή: Instagram
    Salt Bae | Πηγή: Instagram

    Ωστόσο, τα αρνητικά σχόλια δεν αγγίζουν τον επιχειρηματία. Σε αντίστοιχη ανάρτησή του, δημοσίευσε έναν υπέρογκο λογαριασμό από το εστιατόριό του στο Άμπου Ντάμπι, δηλώνοντας ότι «Η ποιότητα δεν είναι ποτέ ακριβή», προκαλώντας νέες αρνητικές κριτικές.

     

    salt-bae-instagram-mononews
    Πηγή φωτογραφίας: Instagram

    Πρόσφατα, ο γνωστός σεφ προχώρησε σε μία νέα «δημιουργία», η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις vegans και κρεατοφάγων. «Πέτρα του σκανδάλου» ήταν ένα βίντεο, στο οποίο ο σεφ έδειχνε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας ενός Avocado burger, που περιλαμβάνει ένα μπιφτέκι με λιωμένο τυρί ανάμεσα σε δύο ώριμα μισά αβοκάντο.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

    Έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 15 εστιατόρια, ο Nusret Gökçe είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Παρά την αρνητική κριτική που λαμβάνει, τα εστιατόριά του έχουν γίνει κατά καιρούς πόλος έλξης επωνύμων και μη πελατών.

    O Salt Bae με τον Andrea Bocelli στο εστιατόριο της Μυκόνου

     

    Ο επιχειρηματίας κατάφερε σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει μόδα το «χρυσό» κρέας από πολλές απόψεις. Παρά τις διφορούμενες κριτικές συνεχίζει ακάθεκτος να «χτίζει» μία περσόνα με έντονη παρουσία στα social media. Είναι επίσης γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο διαφημίζει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Τίποτα δεν τον θορυβεί, γιατί ακόμα και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση.

    Salt Bae
    Πηγή: Instagram

    Κι αν μέχρι τώρα αναρωτιέστε τι είναι αυτό που πουλάει ο επιχειρηματίας, η απάντηση είναι απλή. Την τέχνη της μαγειρικής ως θέαμα. Και πάνω σε αυτό εστιάζει.

    Διαβάστε επίσης:

    Φρέντυ Δακτυλίδης: Ο Θρύλος της Μυκόνου και του Paradise άλλαξε παράδεισο



    ΣΧΟΛΙΑ