• Business

    Microsoft: Τι λέει για την επένδυση ο δήμαρχος Λαυρεωτικής

    Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς


    Σε αναζήτηση χώρων συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων στο Λαύριο, πέραν των 120 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», όπου συζητείται να ανεγερθούν οι βασικές εγκαταστάσεις του data center της, βρίσκεται η Microsoft.

    Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Sm@rt Cities – Digit@l Citizens 2020, επισημαίνοντας πως, βάσει των πληροφοριών, «έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση ο Δήμος Λαυρεωτικής και ειδικότερα η πόλη του Λαυρίου στο λιμάνι».

    «Συζητείται και μάλλον έχει κλείσει μια πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για την επένδυση της Microsoft του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ», υπογράμμισε κληθείς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν το Λαύριο να είναι η περιοχή που θα φιλοξενήσει τη μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα.

    Ο κ. Λουκάς επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή συμβάλλει στην προσπάθεια της εταιρείας να εντοπίσει δυο ακόμη οικόπεδα 100 στρεμμάτων έκαστο, στα οποία θα δημιουργηθούν οι αποθήκες της, αλλά και κατοικίες για τα υψηλόβαθμα στελέχη της που θα εργαστούν στο data center.

    Ερωτώμενος για την επιλογή του Λαυρίου για τη συγκεκριμένη επένδυση, ο κ. Λουκάς σημείωσε πως βασικό ρόλο έπαιξε η εγγύτητα με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την πρωτεύουσα της χώρας, το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο όπως είπε αποτελεί ευρωπαϊκή πύλη, η πολύ χαμηλή σεισμικότητα της περιοχής, η υψηλή παρουσία μετάλλων στο υπέδαφος της Λαυρεωτικής (τα οποία βοηθάνε στη μείωση της θερμότητας που εκπέμπουν τα μηχανήματα servers που θα εγκατασταθούν στο κτήριο) και, τέλος, η ύπαρξη μιας ενιαίας έκτασης 120 στρεμμάτων, η οποία ήταν διαθέσιμη προς πώληση (σ.σ. πάντως οι πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες έχει περιέλθει η κυριότητα του ακινήτου του παλιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» του επιχειρηματία και βιομηχάνου Ν. Καρέλλα δηλώνουν άγνοια για την πρόθεση της εταιρείας να αποκτήσει το ακίνητο).

    Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής αναφέρθηκε και στον οικονομικό αντίκτυπο της επένδυσης στην περιοχή του Λαυρίου, λέγοντας πως πρόκειται για μια επένδυση που υπερβαίνει τα όρια του Δήμου, ακόμη και της περιφέρειας Αττικής, ενώ εκτίμησε πως θα ωφελήσει όλη την χώρα, η οποία θα μετατραπεί σε «αποθήκη δεδομένων όλη της Ευρώπης».

    Πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχουν πληροφορίες πως θα ακολουθήσει και η Amazon, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και όχι μόνο (η οποία, όπως είπε, ακολουθεί κατά πόδας την Microsoft στις επενδύσεις που κάνει) ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν με την σειρά τους στα μεγάλα ακίνητα που υπάρχουν στην περιοχή του λιμανιού του Λαυρίου.

    Τόνισε ακόμη πως μετά την κίνηση της Microsoft φαίνεται να αναθερμαίνεται η πιθανότητα υλοποίησης μιας σειρά μεγάλων έργων υποδομής, όπως η επέκταση του προαστιακού και της Αττικής Οδού μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου, οι οποίες θα αναβαθμίσουν συνολικά την περιοχή ενώ εξήρε τη συμβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως αυτή η συμφωνία φέρει την σφραγίδα του πρωθυπουργού, ο οποίος μεσολάβησε και έχει προσωπικό ενδιαφέρον».

    Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας είπε πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπολογίζεται πως θα ανέλθουν σε περίπου 2.000, ωστόσο θα αφορούν εργαζόμενους απ’ όλο τον κόσμο. Υποστήριξε όμως πρέπει οι νέοι που επιθυμούν να εργαστούν στην εταιρεία να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις που θα δημιουργηθούν.

    Κλείνοντας σημείωσε πως η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε θετικά την είδηση της επένδυσης καθώς μέσα από αυτήν ο Δήμος Λαυρίου θα συνδέσει το όνομά του με τεχνολογίες αιχμής ενώ θα αυξήσει και την διεθνή αναγνωρισιμότητά του, η οποία θα ωφελήσει την τουριστική ανάπτυξης της πόλης.



    ΣΧΟΛΙΑ