• Business

    Mιχάλης Σάλλας : Έτσι θα αναμορφώσω την Τράπεζα Πειραιώς

    μιχαλης σαλλας

    Μιχάλης Σάλλας, τραπεζίτης


    Ένα σχέδιο στρατηγικής με στόχο η Τράπεζα Πειραιώς να δραστηριοποιηθεί με δυναμισμό στο οικονομικό περιβάλλον που ανοίγεται για τη χώρα και να συμβάλλει θετικά στο «γύρισμα» της οικονομίας τίθεται σε ισχύ με πρωτοβουλία του Μιχάλη Σάλλα.

    Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την τράπεζα με στόχο την διασφάλιση σταθερής κερδοφορίας και την μεγάλη αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

    Το πλάνο προβλέπει ουσιαστική αναδιάρθρωση σε επίπεδο δομών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί με την εκλογή CEO τις επόμενες ημέρες, όπως και αναμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών με βάση και τη σχετική αξιολόγηση του ΤΧΣ.

    Ο Μιχάλης Σάλλας επιδιώξει την υλοποίηση ενός business plan που δεν υπαγορεύεται από τις επιταγές του σχεδίου αναδιάρθρωσης της DG Comp αλλά προκύπτει από τις ανάγκες της οικονομίας και από τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς ως της μεγαλύτερης στη χώρα και με σημαντική συμμετοχή στους βασικούς κλάδους της οικονομίας.

    Είναι ενδεικτικό ότι οι κινήσεις της τράπεζας σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η HSW, στηρίζονται στην ισορροπία μεγιστοποίησης της απόδοσης για την τράπεζα και εκτίμησης της σημασίας που έχει για τον κλάδο.

    Την ίδια στιγμή μέλημα του Μιχάλη Σάλλα, σε συνεργασία με τον αθόρυβο και ικανό Σταύρο Λεκκάκο, είναι η διαμόρφωση πλαισίου «ανταμοιβής» των μετόχων, δανειοληπτών και καταθετών που στήριξαν την τράπεζα, με τους πρώτους ειδικά να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

    «Θα κάνουμε το αδύνατο, δυνατό», είπε ο πρόεδρος της Πειραιώς από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της τράπεζας, η οποία για πρώτη φορά είχε συμμετοχή μετόχων που έφθασαν το 80%.

    Ο Μιχάλης Σάλλας «βλέπει» ότι το περιβάλλον μετά την αξιολόγηση παρέχει στο  τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

     Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον  ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ότι είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια.

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης υλοποιείται για να μπορέσει η  τράπεζα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις νέες συνθήκες της αγοράς  και  να συμβάλει  αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής  οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο, ειδικά δε αφού έχει το 35% των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα.

    Για τον Μιχάλη Σάλλα, άμεσα προέχει η διαχείριση των προβληματικών δανείων, η αναδιάρθρωση βασικών επιχειρηματικών κλάδων  και η   ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    Όπως προαναγγέλει, η τράπεζα διαμορφώνει με ειδικούς φορείς, κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά στόχο έχουν την έστω και μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί όλες οι παραπάνω κατηγορίες, δεν σχετίζονται με παροχές μετοχών ή άλλων εμπράγματων αξιών αφού αυστηρά το απαγορεύει ο νόμος, αλλά με προϊόντα και εργαλεία επιβράβευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-i-triples-tou-schauble-gia-to-elliniko-programma-ke-to-chreos/48790

    http://www.mononews.gr/mipos-ine-o-piter-georgiopoulos-o-mistiriodis-diekdikitis-tou-stolou-tis-osg/48792



    ΣΧΟΛΙΑ