• Business

    Μετά το Brexit: Ο πανικός στις αγορές «αγγίζει» και τη ναυτιλία


    Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις αγορές η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές (που τις τελευταίες μέρες είχαν προεξοφλήσει ήττα του Brexit στο δημοψήφισμα) να απαντούν με κινήσεις πανικού που επιφέρουν βαρύ πλήγμα κυρίως στις τραπεζικές μετοχές – και κατ’ επέκταση το πλήγμα αναμένεται να είναι βαρύ και για τον ναυτιλιακό κλάδο

    Το πρόβλημα, όπως είναι φυσικό, είναι μεγαλύτερο για τις βρετανικές εταιρείες και τις εισηγμένες στο Λονδίνο, και ειδικά για τις τράπεζες, με τη μετοχή της RBS να κατρακυλά κατά 34%, ενώ αυτές της Barclays και της Lloyds κατά 29%. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των πετρελαϊκών Shell και BP υποχωρούν σε ποσοστό γύρω στο 5%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τις ναυτιλιακές Clarksons, Braemar και James Fisher.

    Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο TradeWinds, διατηρώντας την ανωνυμία του, γνωστή προσωπικότητα της αγοράς, που επεσήμανε πως το Brexit αποτελεί πλήγμα για τη Βρετανία, και ειδικά για το Λονδίνο ως οικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο. Ο ίδιος εκτίμησε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αντανακλά την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς διεθνώς, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την άνοδο του Donald Trump στις ΗΠΑ.

    Πάντως, κορυφαίος αναλυτής που μίλησε στο TradeWinds σημείωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένα πλήγματα ειδικά στον ναυτιλιακό κλάδο. «Όλα έχουν δεχθεί πλήγμα σήμερα, αλλά δε βλέπω κάτι συγκεκριμένο για τη ναυτιλία», δήλωσε. «Η ναυτιλία δεν είναι τώρα η αγαπημένη των επενδυτών, επομένως ίσως θα περίμενε κανείς να πληγεί βαρύτερα, αλλά δε βλέπω κανένα τέτοιο στοιχείο στην οθόνη μου».

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας (ICS), Simon Bennett, αρνήθηκε να σχολιάσει την «πολιτική απόφαση» των Βρετανών πολιτών. «Είναι απλώς πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν η τωρινή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές θα είναι μία τάση βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη, ή αν θα έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου», τόνισε. «Όμως η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία, που υπηρετεί το διεθνές εμπόριο, θα παρακολουθεί σαφώς τις εξελίξεις με πολύ στενό και άμεσο ενδιαφέρον».

    Είναι επομένως φανερό ότι οι πρώτες ενδείξεις για ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit στον κλάδο της ναυτιλίας είναι μεν ανησυχητικές, ωστόσο οι άνθρωποι του κλάδου διατηρούν για την ώρα την ψυχραιμία τους και τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ekthesi-sok-tis-moodys-gia-tous-efoplistes-trikimia-sta-fetina-kerdi/56050



    ΣΧΟΛΙΑ