• Business

    Μερτζάνης (Space Hellas): Καλύτερο αναμένεται το 2024 – Πάνω από €150 εκατ. το ανεκτέλεστο

    Ιωάννης Μερτζάνης, CEO Space Hellas, Singular Logic

    Ιωάννης Μερτζάνης, CEO Space Hellas, Singular Logic


    Αύξηση τζίρου και EBITDA για το 2024 περιμένει η διοίκηση της Space Hellas, με τον CEO του ομίλου κ. Γιάννη Μερτζάνη να τονίζει κατά τη διάρκεια call με αναλυτές, ότι συνεχίζεται ο ανοδικός ρυθμός των τελευταίων ετών με όπλο κυρίως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού το ανεκτέλεστο έργων έχει ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ .

    Ο CEO της Space τόνισε ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου ήρθε έργα  ψηφιακού  μετασχηματισμού  που συνεχίζουν  να  υλοποιούνται  με  ταχείς  ρυθμούς  τόσο  στον Δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό αλλά και από την καλή πορεία των θυγατρικών όπως η SingularLogic που τα έσοδα είδαν μεγάλη άνοδο κυρίως από τις εκλογικές αναμετρήσει του καλοκαιριού (εθνικές εκλογές – αυτοδιοικητικές).

    Παράλληλα, στους άμεσους στόχους της διοίκησης είναι η αποκλιμάκωση του κόστους κόστος χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την διοίκηση της Space, αυτό θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί τόσο μέσα από τη μείωση του καθαρού δανεισμού (θετικό free cash flow), όσο και εξ’ αιτίας της κίνησης της εταιρείας να κλειδώσει μέσα στη φετινή χρονιά ευνοϊκό επιτόκιο για ένα τμήμα του δανεισμού της.

    Τα δημόσια έργα και η ανάπτυξη

    Στο  δημόσιο  τομέα  η  Space  Hellas  έχει  σημαντική  παρουσία  σε  φορείς  που  έχουν  εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  και  κατεβαίνει σε μεγάλους διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι το μερίδιό της στην αγορά.

    Την τελευταία πενταετία έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου  κυρίως από το Ταμείο Ανάπτυξης με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα και η Space Hellas είναι ένας από  τους  σημαντικούς  τεχνολογικούς  φορείς  υλοποίησης .

    Εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 συμβασιοποιούνται τέσσερα νέα εγκεκριμένα έργα  του  Προγράμματος  Horizon  Europe,  συνολικής  χρηματοδότησης  για  την  Space  Hellas,  1,57εκ  €  ενώ αναμένονται  τα  αποτελέσματα  από  την  αξιολόγηση  έντεκα  (11)  ακόμα  έργων  των  προγραμμάτων  Horizon Europe και  European Defence Fund συνολικής χρηματοδότησης για την Space Hellas 7 εκ €.

    Στόχος είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και εφαρμογών οι οποίες  μπορούν  να  ενισχύσουν  την  εμπορική  δραστηριότητα  της  εταιρείας  σε  νέους  τομείς  και  να  την διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό.

    Η  αναπτυξιακή  πορεία  της  Space  Hellas  με  τις  εταιρείες  του  ομίλου    SingularLogic  στο  χώρο  του  λογισμικού,  με  τη  SenseΟne,  στο  ΙoΤ,    με  την  Web-IQ    στο  Open  Source  Intelligence  και  με  την  AgroApps  στο  Smart  Agriculture  για  τα  επόμενα  έτη  εστιάζεται  στην  ενίσχυση  του  ανθρώπινου  δυναμικού, τις επενδύσεις σε R&D για απόκτηση τεχνογνωσίας.

    Παράλληλα η διοίκηση στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και  εφαρμογών, την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διευρύνουν  τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

     Τα κέρδη το 2023

    Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο ποσό των   148 εκατ. ευρώ. έναντι του ποσού  120 εκατ. ευρώ το 2022.  H αύξηση, ποσοστού 22,72%, αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη αύξηση του  μεριδίου αγοράς του ομίλου, η οποία προέρχεται από όλες τις εταιρείες που συνεισφέρουν στον κύκλο  εργασιών.

    Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε € 30,9 εκ. το 2023, έναντι € 21,7 το 2022. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 17,5 εκ. το 2023, έναντι € 10,5 εκ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 66,29%.

    Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 7,4 εκ. το 2023 έναντι € 5,5 εκ. το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 36,22%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 4,8 εκ. το 2023, έναντι € 5 εκ. το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    KIKO MILANO: Εντυπωσιακά εγκαίνια για το νέο κατάστημα της Νέας Σμύρνης

    Forbes: Οι πιο ακριβές ομάδες στον κόσμο για το 2024, 1η η Ρεάλ Μαδρίτης για 3η συνεχόμενη χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ