• Business

    Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ): Από τις ενδοοικογενειακές έριδες στο εντυπωσιακό comeback και τα €184 εκατ. τζίρο

    • Άννα Διανά
    Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος και CEO της ΜΕΒΓΑΛ

    Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος και CEO της ΜΕΒΓΑΛ


    Έχουν περάσει τρία και πλέον χρόνια από τότε που η κ. Μαίρη Χατζάκου, συνενώνοντας δυνάμεις με τον επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, έγινε η απόλυτη κυρίαρχος της ΜΕΒΓΑΛ.

    Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η ιστορική γαλακτοβιομηχανία κατάφερε να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος που προκλήθηκαν από τις ενδοοικογενειακές έριδες και να καταστεί και πάλι μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

    Το 2023 οι πωλήσεις της βορειοελλαδίτικης εταιρείας έφτασαν στα 184 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 20% και σηματοδοτώντας παράλληλα μια ιστορική καμπή για την εταιρεία, καθώς ξεπέρασε τον τζίρο του 2006.

    «Πέρασαν περίπου 10 χρόνια περίοδο όπου η ΜΕΒΓΑΛ είχε να αντιμετωπίσει εσωτερικές διοικητικές έριδες. Σταδιακά καταφέραμε να καλύψουμε το έδαφος και να ξανακερδίσουμε το μερίδιο που μας αξίζει» είπε η επικεφαλής της εταιρείας, κ. Μαίρη Χατζάκου, στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΥ όπου βραβεύτηκε με το βραβείο της Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας.

    «Κάποιοι άλλοι πήραν το μερίδιο που είχαμε εμείς. Το 2023 καταφέραμε να ξεπεράσουμε το τζίρο που είχαμε το 2006 όταν έφυγα από την εταιρεία. Ο τζίρος του 2006 ήταν 179 εκατ. ευρώ και πέρυσι έφτασε τα 184 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.

    Η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία έχει παράλληλα ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφειά της. Το 2006 από τα 179 εκατ. ευρώ, η εγχώρια αγορά συνεισέφερε με 160 εκατ. ευρώ και το 2023 η εγχώρια αγορά ήταν στα  115 εκατ. ευρώ με σχεδόν το 40% του τζίρου να έρχεται από τις διεθνείς αγορές και με την παρουσία της σε 32 χώρες.

    Στο τιμόνι της εταιρείας είναι πλέον η τρίτη γενιά, τα παιδιά της κ. Χατζάκου ενώ η ίδια διατηρεί τη θέση της προέδρου χαράσσοντας τη στρατηγική για την πορεία της γαλακτοβιομηχανίας.

    Επένδυση 20 εκατ. ευρώ για τη φέτα

    Σε λειτουργία τίθεται από το Σάββατο το νέο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ για την παραγωγή φέτας. Ολοκληρώθηκε μια μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

    Η κ. Χατζάκου, πάντως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά για τη φέτα και τα κρούσματα νοθείας που καταγγέλλονται, σημείωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αντιληφθεί την κατάσταση και έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. «Η ευθύνη των ελέγχων ανήκει στο κράτος. Εμείς γνωρίζουμε τι συμβαίνει, γιατί είναι θέμα κόστους.»

    Αναφορικά με τις τιμές στο γάλα είπε ότι θα κρατηθούν στα επίπεδα που είναι σήμερα και το επόμενο διάστημα.

    Για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στον περιορισμό των ανατιμήσεων και απαγορεύουν την διενέργεια αυξήσεων τόνισε ότι «τα μέτρα αφορούν σε νέα προϊόντα. Όταν λανσάρεται ένα νέο προϊόν θα πρέπει να κυκλοφορεί ως mother κωδικός και στη συνέχεια να κυκλοφορήσει σε καθεστώς προσφοράς 2+1».

    Η εξόφληση των παραγγελιών στη γαλακτοβιομηχανία εναρμονίζεται αυτή τη στιγμή με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Αποτελεί βήμα από πλευράς της κυβέρνησης

    Οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνονται πλέον για τις παραγγελίες σε είκοσι ημέρες, ενώ στην Ελλάδα πληρώνονταν σε έξι μήνες. Μόνο τα επιτόκια που είναι στα επίπεδα του 3,5% αλλά και οι παροχές από προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ που στη Γαλλία είναι 15% ενώ στην Ελλάδα 30%.

    «Το επιχειρείν χρειάζεται τόλμη και business plan»

    Η ΜΕΒΓΑΛ με μια ιστορία 75 χρόνων έχει γυναικεία υπόσταση, όπως είπε η κ. Χατζάκου κατά την τελετή βράβευσής της.

    «Η εταιρεία μας έχει γυναικεία υπόσταση, καθώς ήρθε από την έμπνευση της γιαγιάς μου, που ήταν πρόσφυγας από την Ανατολική Ρωμυλία με τρία παιδιά κι όμως διατηρούσε το δικό της γαλακτοπωλείο στη Θεσσαλονίκη. Το επιχειρείν πρέπει να έχει ανθεκτικότητα και οι άνθρωποι το ίδιο.

    Πρέπει να ρισκάρουμε, να τολμάμε αλλά και να έχουμε το business plan εάν υπάρχει μια καινοτόμα ιδέα. Έχουμε μικρές εταιρείες στην Ελλάδα πρέπει να μεγαλώσουμε σαν εταιρείες, να δώσουμε κίνητρο για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις.

    Ως γυναίκα επιχειρηματίας με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ΜΕΒΓΑΛ, ως άνθρωπος με πείσμα, πιστεύω στο επιχειρείν που προοδεύει και εξελίσσεται.

    Ως Ελληνίδα εκφράζω την πίστη και την αφοσίωσή μου στα ελληνικά προϊόντα που γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας» κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Αυξήθηκε κατά 5,5% η αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης το δ΄ τρίμηνο

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξανά στο 29,97% το ποσοστό του Γιώργου Περιστέρη

    Alpha Bank: Ποιοι παράγοντες θα διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ της οικονομίας και το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ