• Business

    Μαίνεται ο «πόλεμος» Πούτιν – Τραμπ μετά τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε αφήσει να διαφανεί η προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, η οποία τελικά όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον διαψεύσθηκε παταγωδώς.

    Έτσι λοιπόν, οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε τόσο κακό επίπεδο, που ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ να κάνει ανοικτά λόγο για «οικονομικό πόλεμο» της Ουάσινγκτον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε χθες το νόμο που επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

    Οι κυρώσεις συνιστούν «κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας» και βάζουν «τέλος στις ρωσικές ελπίδες για μία βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», έγραψε χθες το βράδυ ο Ρώσος πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

    «Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε την απόλυτη αδυναμία της παραχωρώντας την εκτελεστική εξουσία στο Κονγκρέσο κατά τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο», τόνισε.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε χθες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προώθησε το Κογκρέσο, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από το «πολύ ατελές», όπως το χαρακτήρισε, κείμενο που αντιβαίνει στις προθέσεις του για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Τα μέλη του Κογκρέσου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προβάλει το βέτο του, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί από το Κονγκρέσο.

    «Περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησης της εκτελεστικής εξουσίας, ο νόμος θέτει εμπόδια στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνομολογούν θετικές για τον αμερικανικό λαό συμφωνίες και θα φέρει κοντά την Κίνα, τη Ρωσία κι τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Κογκρέσο και του επιφυλάσσει το δικαίωμα να παρέμβει εάν ποτέ ο πρόεδρος αποφάσιζε να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

    «Παρά τα προβλήματα, επικυρώνω αυτόν τον νόμο στο όνομα της εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

    Οι νέες κυρώσεις, που πλήττουν κυρίως τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τη Μόσχα, μετά τις κατηγορίες για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει επίσης κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι αυτή η υπογραφή «δεν αλλάζει τίποτε» για τη Μόσχα, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είχε ήδη λάβει «αντί-μετρα».

    Ήδη από την Παρασκευή και χωρίς να περιμένει την υπογραφή του Τραμπ, η Μόσχα ανακοίνωσε δρακόντεια μείωση της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ουάσινγκτον πρέπει να μειώσει κατά τα δύο τρίτα το διπλωματικό προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και των προξενείων στο ρωσικό έδαφος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα αντίποινα του Πούτιν στις ΗΠΑ ξεκίνησαν – Διώχνει από τη χώρα 755 Αμερικανούς διπλωμάτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ψέματα του Τραμπ… Αλήθεια, πόσα είναι;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΗΠΑ: Καμία απόδειξη για συνωμοσία Τραμπ-Ρωσίας, ούτε για υποκλοπές από τον Ομπάμα



    ΣΧΟΛΙΑ