• Business

    To μεγάλο ξεκαθάρισμα στην ενέργεια. Ποιες μονάδες θέλουν οι δανειστές να πουληθούν


    Τα ενεργειακά αποτελούν, μαζί με τα εργασιακά, τα δύο μεγάλα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με την ελληνική πλευρά να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές όχι μόνο για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, κάτι που ήδη γνωρίζαμε, αλλά και για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

    Ως προς το σκέλος της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, η υποχώρηση από την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης περί διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, αφού η πρόταση να μεταφερθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο “υπερταμείο”, και ειδικότερα στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερταμείου, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του καλοκαιριού, δεν ενθουσίασε τους δανειστές, κι έτσι δρομολογείται η πώλησή του.

    Παράλληλα,το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε χθες τον νέο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στο “πακέτο” των αποκρατικοποιήσεων που απαιτούν οι δανειστές στο μέτωπο της ενέργειας.

    Όμως οι απαιτήσεις αυτές είναι λίγο-πολύ γνωστές. Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι χθες, όταν το αποκάλυψε ο Μ. Παναγιωτάκης, είναι ότι οι δανειστές πιέζουν και για άμεσα βήματα προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τόσο λιγνιτικών, όσο και υδροηλεκτρικών, αν και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ (βέβαια, το ίδιο έλεγε και για την πώληση του 17% της ΔΕΗ…).

    Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή του προς τις απαιτήσεις αυτές των θεσμών, κάνοντας λόγο για μία τακτική που δεν οδηγεί πουθενά, καθώς δεν υπάρχει τέτοια επάρκεια που να επιτρέπει την πώληση μονάδων, ειδικά υδροηλεκτρικών.

    Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως η μόνη εκκρεμότητα που απομένει πλέον είναι τα εργασιακά, και αυτά θα έχουν κλείσει μέχρι τις 20 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον κάποια σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όσον αφορά στα ενεργειακά – για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σύγκλιση, μόνο υποθέσεις μπορεί κανείς να κάνει, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να παραμένει το τι θα γίνει με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και αν θα αυξηθούν οι προς πώληση ποσότητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: The Wise Man: To μεγάλο Deal του Κουτσιανά της Apivita

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Για να πληρωθεί μία σύνταξη πρέπει να δουλεύουν δέκα εργαζόμενοι!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου: Στα γενέθλιά του αναλαμβάνει την Τρ. Πειραιώς – Όλο το παρασκήνιο της επιλογής του



    ΣΧΟΛΙΑ