• Business

    Οι μεγάλες business του Γιώργου Περιστέρη (ΓΕΚ Τέρνα) στο αεροδρόμιο της Κρήτης

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Το “πράσινο φως” από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έλαβε και επισήμως η προσφορά της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR (που ήταν και η μοναδική) για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, και έτσι ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών, που αν όλα πάνε καλά αναμένεται να γίνουν στις αρχές του 2018.

    Η απόφαση της επιτροπής επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η κοινοπραξία πληροί τα κριτήρια λειτουργίας και τα τεχνικοοικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού, και έτσι η διαδικασία περνάει στην επόμενη φάση, αυτήν της αποσφράγισης και αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς (αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Μαρτίου), και θα ακολουθήσει η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς. Τα επόμενα βήματα, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υλοποιηθούν εντός του 2017, είναι η κατάρτιση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου, η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η ψήφισή της από τη Βουλή.

    Μετά από όλα αυτά, θα καταστεί εφικτό να μπουν οι… μπουλντόζες στο Καστέλι και να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου – πάντως σίγουρα όχι μέσα στο τρέχον έτος, και πιθανότατα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

    Αξίζει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αεροδρομίου εκκρεμούσε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα το παλιό αεροδρόμιο της πόλης να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Και όταν τελικά έγινε ο διαγωνισμός, μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το έργο, με προϋπολογισμό 850 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τη μέθοδο της παραχώρησης για 37 χρόνια.

    Και αν για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γνωρίζουμε αρκετά, μιας και πρόκειται για την πολύ δραστήρια τους τελευταίους μήνες κατασκευαστική εταιρεία με επικεφαλής τον Γιώργο Περιστέρη, αξίζει να μάθουμε περισσότερα για την GMR: πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη ινδική επιχείρηση που επενδύει στην Ελλάδα, και μιλάμε για έναν πραγματικό κολοσσό – είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίων στον κόσμο, με ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ειδικότερα, ο όμιλος GMR λειτουργεί τρία αεροδρόμια, δύο στην Ινδία (μεταξύ αυτών και το διεθνές αεροδρόμιο Indira Gandhi στο Νέο Δελχί) και ένα στις Φιλιππίνες. Ο ινδικός όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της ενέργειας, με παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τα 2.500 MW σήμερα, ενώ έχει επίσης δραστηριότητες στην κατασκευή οδικών έργων, την εκμετάλλευση ορυχείων και την αστική ανάπτυξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προ των πυλών οι έλεγχοι της εφορίας για καταθέσεις και εισοδήματα – Στο μικροσκόπιο 1,2 εκατ. ΑΦΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Πως ο Δημήτρης Σπυρίδης του Metropolitan έβγαλε σε ένα χρόνο κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lamda Development: Ανακοίνωσε το Οικονομικό Ημερολόγιο του 2017, τι εισηγείται για το μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ