• Ενέργεια

    Μέχρι 3 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ


    Η Ελλάδα έχει δώσει προθεσμία έως την 3η Απριλίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό μερίδιο στα ΕΛΠΕ, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της πορείας του διαγωνισμού.

    Στη βάση των όσων έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές, η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την πώληση του 50,1% έως τον Ιούνιο. Η αξία του μεριδίου αποτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ με βάση την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της εταιρείας την Τρίτη.

    Τα ΕΛΠΕ, που εξάγουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής τους, έχουν στην κατοχή τους τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, αλλά και δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα, επισημαίνει το Reuters.

    Το πρακτορείο αναφέρει επίσης πως οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη συμφωνία, τονίζοντας ότι το Δημόσιο «ξεπουλάει» την πιο πολύτιμη περιουσία του. Έχουν προαναγγείλει, μάλιστα, τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από αύριο, 28 Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ η σύσταση συμπράξεων από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους επενδυτές.

    Ειδικότερα, εγκρίθηκε η σύσταση συμπράξεων ως εξής (με αλφαβητική σειρά):

    (α) σύμπραξη της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία «CIEP Participations S.a r.l. SICAR» του ομίλου Carlyle και

    (β) σύμπραξη της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία «Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures» («Sonatrach»).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: UBS: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοντέλο ΕΛΠΕ για τη ΔΕΗ: Οι ελπίδες στις κοινοπραξίες



    ΣΧΟΛΙΑ