• Business

    Με το βλέμμα στραμμένο στη Σκιάθο για επενδύσεις ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

    Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν


    Με ιδιωτικό αεροσκάφος έφτασε προ εβδομάδας στη χώρα μας ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα στη Σκιάθο, μια επίσκεψη που, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα δεν αποτελεί μια απλή εκδρομή για διακοπές, αλλά φέρει μια επιχειρηματική διάθεση για επενδύσεις.

    Την περασμένη Τρίτη, το βασιλικό ιδιωτικό αεροσκάφος του 33χρονου Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Γρήγορα έγινε γνωστό ότι κύριος λόγος της επίσκεψης του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στο νησί του Παπαδιαμάντη είναι η πρόθεσή του να εξερευνήσει τυχόν επιχειρηματικές προοπτικές στο νησί, καθώς, εκτός από υπουργός Άμυνας της χώρας του, είναι και επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, καθώς και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, στόχος του Σαουδάραβα μεγιστάνα αποτελεί το νησάκι Τσουγκριά, αλλά και οι γύρω περιοχές, μέρη στα οποία ο πρίγκιπας προσβλέπει να κάνει μια μεγάλη τουριστική επένδυση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας μεγάλης τουριστικής μονάδας πάνω στην Τσουγκριά, καθώς και άλλες κατασκευές.

    Κατά τη σύντομη παραμονή των δύο ημερών του πρίγκιπα στο νησί της Σκιάθου, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν συνεχείς επαφές με παράγοντες του νησιού, αλλά και συναντήσεις με νομικούς και εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων, που βρέθηκαν στο νησί για να συναντήσουν τον μεγιστάνα.

    Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Τσουγκριά, η οποία βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου, πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη, η τιμή εκκίνησης για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας θα καθορίζεται από μια νέα διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει την τιμή βάσης, η οποία θα ορίζεται ξεχωριστά για κάθε περιοχή από τον υπουργό Οικονομικών, το είδος της δραστηριότητας, το οποίο θα αποτυπώνεται με συντελεστές βαρύτητας, που θα μεταβάλλουν την τιμή βάσης, αλλά και το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης.

    Η φυσιογνωμία της συγκεκριμένης, μικρής χερσαίας έκτασης χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και πεύκα, διαθέτοντας παράλληλα πολλές όμορφες παραλίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι, παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ στο παρελθόν έχει αποτελέσει πόλο έλξης πολλών διασημοτήτων και επιχειρηματιών.

    Στο νησί μπορεί κανείς να φτάσει με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών.

    Ο δήμαρχος της Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, από πλευράς του, δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος τόπος αποτελεί το «διαμάντι του Αιγαίου» και, γι’ αυτό, δεν έχει τιμή. Αποτιμά,ωστόσο, θετικά πως μια φιλόδοξη επένδυση θα ωφελήσει σίγουρα το νησί της Σκιάθου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νησίδας είναι μια σύνθετη υπόθεση, καθώς ανήκει στο Ίδρυμα Επιφανειάδη και στους απογόνους του Καρόλου Φιξ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι πενταμελές, και θα πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό του, να αποφασιστεί παμψηφεί η πώληση του ακινήτου και μάλιστα με ρήτρα, που θα προβλέπει ότι η αξιοποίηση θα γίνει με όφελος για το νησί της Σκιάθου και των κατοίκων τoυ. Ταυτόχρονα, ένα μικρό ποσοστό του νησιού εμφανίζεται να ανήκει και στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Σκιάθου.

    Το νησί έχει αποτελέσει και στο παρελθόν επιχειρηματικό πόλο έλξης, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες έχουν ενδιαφερθεί κατά καιρούς να επενδύσουν σε αυτό. Μάλιστα, ένας τοπικός μύθος θέλει και τα πασίγνωστα «Σκαθάρια», τα μέλη του συγκροτήματος Beatles να έχουν επισκεφθεί τη Σκιάθο τη δεκαετία του ’60 και να έχουν προσπαθήσει να αγοράσουν την Τσουγκριά.



    ΣΧΟΛΙΑ