• Business

    Μασούτης – ΣΥΝΚΑ: Τι φέρνει το νέο deal

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Μασούτηςm Πρόεδρος ΕΒΕΘ, επικεφαλής της αλυσίδας Μασούτης

    Γιάννης Μασούτης Πρόεδρος ΕΒΕΘ, επικεφαλής της αλυσίδας Μασούτης


    Οι επίσημες ανακοινώσεις απομένουν – σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας – για τη συμφωνία μεταξύ της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης με τον ΣΥΝΚΑ. Η Γενική Συνέλευση των μελών του κρητικού Συνεταιρισμού άναψε την Κυριακή το «πράσινο φως», σε ποσοστό που έφτασε στο 96,1%, για την απόσχιση του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου και τη δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος με την επωνυμία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε».

    Στο νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να εισέλθει με 50% η Μασούτης ενώ το υπόλοιπο 50%  θα διατηρήσει ο ΣΥΝΚΑ. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα δύο μέλη θα ορίζονται από την πλευρά της Μασούτης ενώ ο ΣΥΝΚΑ αναμένεται να διατηρήσει και το μάνατζμεντ, με έδρα της εταιρείας στα Χανιά. Όλα τα παραπάνω βεβαίως μένει να εγκριθούν και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

    Σημειώνεται πως ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το 2014 και ενώ πλέον ο ΣΥΝΚΑ είχε αναπτυχθεί και εδραιώσει τη θέση του στην Κρήτη προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βιδάλης.

    Μία εξαγορά που σηματοδότησε την επέκτασή του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης, σε 16 νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο.

    Το 2020 ενίσχυσε περαιτέρω το δίκτυό του με 19 καταστήματα στην Κέρκυρα, μετά την εξαγορά των τοπικών σούπερ μάρκετ Δήμητρα και Μαρκάτο.

    Ο τζίρος και τα ακίνητα

    Η συμφωνία Μασούτης με ΣΥΝΚΑ θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου άνω των 400 καταστημάτων  με κύκλο εργασιών που συνολικά θα ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ. Καθώς ο τζίρος της Μασούτης το 2020 ήταν στα 882,46 εκατ. ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κυμάνθηκε και το 2021 σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει στο mononews o o γενικός διευθυντής της εταιρείας Θεόδωρος Γεροστεργιούδης. Aντίστοιχα ο τζίρος του ΣΥΝΚΑ έφτασε στα επίπεδα των 235 εκατ. το 2021 αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2020.

    «Η σύμπραξη με τη Μασούτης, θα φέρει τον συνεταιρισμό μας μέλος ενός ομίλου με κύκλο εργασιών 1,1 δισ. ευρών, 400 καταστημάτων και πάνω από 9.000 εργαζόμενους. Θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο λιανικού εμπορίου με παρουσία σε όλη την Ελλάδα» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Αλεξάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης.

    «Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ κατέχουν μερίδιο περίπου 70%. Εμείς ενδεικτικά είμαστε περίπου το 2% πανελλαδικά. Σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον η αναζήτηση συνεργειών είναι μονόδρομος, όχι μόνο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού αλλά πρωτίστως για τη θωράκιση και διατήρηση των οικονομικών μεγεθών μας» συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται επίσης ότι ο ΣΥΝΚΑ διαθέτει και ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Αλεξάκης.

    Στην αγορά Κρήτης, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και Ιονίων η Μασούτης

    Με την επικείμενη συμφωνία η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα μπαίνει αφενός στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου της Κρήτης, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λόγω του τουρισμού. Στο νησί, ο ΣΥΝΚΑ υπολογίζεται πως διατηρεί μερίδιο της τάξεως του 20%.

    Αφετέρου, η Μασούτης ανοίγει πόρτα και στα νησιά των Κυκλάδων, Ιουνίου και των Δωδεκανήσων, περιοχές δηλαδή στις οποίες ο ΣΥΝΚΑ μέσω των εξαγορών των σούπερ μάρκετ Βιδάλης καθώς και Δήμητρα, Μαρκατο, τα τελευταία χρόνια διαθέτει σημαντική παρουσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν τέλος πως στα καταστήματα της Κρήτης θα παραμείνει το σήμα του ΣΥΝΚΑ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φέρουν το σήμα της Μασούτης.



    ΣΧΟΛΙΑ