Οικονομία

Markit: Σε υψηλά 19 ετών η ελληνική μεταποίηση. Αύξηση-ρεκόρ στην απασχόληση

  • NewsRoom
μεταποιηση


Θεαματική βελτίωση σημείωσαν οι επιχειρηματικές συνθήκες για τις ελληνικές εταιρείες του μεταποιητικού τομέα κατά τον Απρίλιο, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του δείκτη PMI της IHS Markit.

Αναλυτικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας, έκλεισε στις 56,6 μονάδες τον Απρίλιο. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τις 54,7 μονάδες του Μαρτίου. Η πρόσφατη τιμή του κύριου δείκτη υπέδειξε ραγδαία βελτίωση της ευρωστίας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, αποτελώντας την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2000.

Αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγής, αυτά εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017. Η αύξηση αυτή αποτελεί την ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007 και χαρακτηρίζεται συνολικά έντονη. Η αύξηση ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης ζήτησης από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού και του μεγαλύτερου όγκου νέων παραγγελιών.

Σε ό,τι αφορά στις νέες εργασίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές, παρατηρείται ραγδαία αύξηση τον Απρίλιο, σημειώνοντας μάλιστα τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με αναφορές, η μεγαλύτερη ζήτηση από νέους και υφιστάμενους πελάτες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων παραγγελιών. Παρομοίως, οι ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης από το εξωτερικό οδήγησαν στην ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, μετά την υψηλή τιμή-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι οι παραγωγοί αγαθών αύξησαν σημαντικά τον αριθμό εργαζομένων τους. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας αυξήθηκε, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας, κατ’ αναλογία με τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής και τις προσπάθειες εξασφάλισης έγκαιρης παράδοσης των παραγγελιών.

Επιπροσθέτως, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, μετά την αλλεπάλληλη συρρίκνωση των εργασιών σε εκκρεμότητα.

Συνολικά, η συνεχής άνοδος των νέων εργασιών και η μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού συνέβαλαν στο γεγονός ότι καταγράφηκε, από τον Ιούλιο του 2012, ο μεγαλύτερος βαθμός αισιοδοξίας, ως προς την αύξηση της μελλοντικής παραγωγής.

Σημειώνεται ότι οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Απρίλιο, μετά την αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής. Τα αποθέματα εισροών και ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις παραγωγής. Κατά συνέπεια, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς οι ελλείψεις πρώτων υλών είχαν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στις παραδώσεις προμηθειών.

Τέλος, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε τον Απρίλιο, ενώ ήταν ασθενέστερος από την τάση που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας. Παρ’ αυτά, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τις τιμές εργοστασίων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Συνεχίστηκε η βελτίωση του κλάδου της μεταποίηση, πτώση για το λιανικό εμπόριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Markit: Σε υψηλό 12μηνου ο PMI της ελληνικής μεταποίησης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 7 στους 10 επιχειρηματίες της μεταποίησης πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση το 2025ΣΧΟΛΙΑ