• Business

    Mark Zuckerberg: Ζητάει συγγνώμη και ανακοινώνει 11.000 απολύσεις στη Meta

    • Bloomberg
    Mark Zuckerberg

    Mark Zuckerberg


    Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι o κολοσσός των social media θα περικόψει περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας στον πρώτο μεγάλο γύρο απολύσεων στην ιστορία του.

    Οι μειώσεις, ίσες με περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού, έγιναν γνωστές μέσω δηλώσεων που έκανε ο δισεκατομμυριούχος την Τετάρτη. Η εταιρεία θα παρατείνει επίσης το πάγωμα των προσλήψεών της μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    «Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε εδώ», επισήμανε ο Zuckerberg. «Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάστηκαν».

    Παράλληλα διευκρίνισε ότι ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ολόκληρη την εταιρεία, η ομάδα προσλήψεων της θα επηρεαστεί δυσανάλογα και οι επιχειρηματικές της ομάδες θα αναδιαρθρωθούν «πιο ουσιαστικά».

    Η Meta θα μειώσει επίσης το αποτύπωμά της σε ακίνητα, θα επανεξετάσει τις δαπάνες της για υποδομές και ορισμένοι υπάλληλοι θα έχουν κοινή χρήση γραφείων, ενώ περισσότερες ανακοινώσεις περικοπών αναμένονται τους επόμενους μήνες.

    Η εταιρεία, της οποίας η μετοχή σημείωσε βουτιά 71% φέτος, λαμβάνει μέτρα για να μειώσει το κόστος μετά από αρκετά τρίμηνα απογοητευτικών κερδών και συρρίκνωσης των εσόδων της.

    Η μείωση, η πιο δραστική από την ίδρυση του Facebook το 2004, αντανακλά την απότομη επιβράδυνση στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης, μια οικονομία που ταλαντεύεται στο χείλος της ύφεσης, καθώς και την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Zuckerberg στην εικονική πραγματικότητα και στο metaverse.

    Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι περίμενε πως η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της επισκεψιμότητας στον διαδίκτυο που σημειώθηκε από την αρχή του lockdown την περίοδο της πανδημίας, θα ήταν μόνιμη. «Αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια των διαφημίσεων έχουν κάνει τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Το κατάλαβα λάθος.»

    Η εταιρεία με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια, η οποία κατέχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, έχει ήδη προχωρήσει σε πάγωμα προσλήψεων και ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε πει τότε ότι η Meta ανέμενε ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα ήταν μικρότερος το 2023 από ό,τι φέτος.

    «Πρόκειται προφανώς για έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε», είπε ο Zuckerberg σε μια συνεδρία Q&A με τους υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο.

    «Κατά τα πρώτα 18 χρόνια της εταιρείας, αναπτυσσόμασταν γρήγορα βασικά κάθε χρόνο, και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα τα έσοδά μας ήταν σταθερά έως ελαφρώς μειωμένα για πρώτη φορά. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε».

    Ο ίδιος ζήτησε από τους επενδυτές να κάνουν υπομονή, επισημαίνοντας ότι επενδύει δισεκατομμύρια στο όραμά του για την επόμενη μεγάλη πλατφόρμα μετά τα κινητά τηλέφωνα: το metaverse, μια συλλογή από ψηφιακούς κόσμους στους οποίους θα έχει κάποιος πρόσβαση μέσω συσκευών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Η προσπάθεια απαιτεί εντατική επένδυση σε υλικό και έρευνα, που μπορεί να μην αποδώσει για πολλά χρόνια από τώρα.

    Στο μεταξύ, η ανάπτυξη στο κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Facebook παραμένει στάσιμη. Η εταιρεία εργάζεται για να το αναπτύξει και να συνεχίσει να προσθέτει χρήστες στην εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών Instagram, πειραματιζόμενη με έναν αλγόριθμο.

    Τώρα, ο Zuckerberg πρέπει να ολοκληρώσει τις μεγάλες εταιρικές του μεταβάσεις με λιγότερους ανθρώπους.

    Οι μειώσεις της Meta ακολουθούν τις περικοπές σε πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Snap και το Twitter.

    Διαβάστε ακόμη:

    Twitter: Ανατροπές, απολύσεις και ζημιές 4 εκατ. δολ. ημερησίως υπό την ηγεσία του Elon Musk



    ΣΧΟΛΙΑ