• Business

    Μαρινόπουλος: Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες του big deal

    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Μετά από μία μακρά περίοδο αγωνιώδους αναμονής, φαίνεται πως η ώρα της κρίσεως για το μέλλον της Μαρινόπουλος πλησιάζει, και εκτός απροόπτου μέσα στις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε αν και με ποιους όρους θα γίνει τελικά η διάσωση της ιστορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το deal με τον Σκλαβενίτη είναι να έχει υπογραφεί το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των εμπλεκομένων μερών μέχρι το αργότερο το τέλος του μήνα. Κατόπιν, στα μέσα Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί το due diligence (που έχει αναθέσει ο Σκλαβενίτης στην PriceWaterhouseCoopers), που θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστική συμφωνία που θα διασφαλίσει το μέλλον του Μαρινόπουλου, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, το deal θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια τόσο του Σκλαβενίτη και του Μαρινόπουλου, όσο και των εμπλεκομένων τραπεζών.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη

    Τον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το πρώτο δεκαήμερο, όταν η συμφωνία θα φτάσει στους προμηθευτές, και από τις αντιδράσεις τους θα κριθεί το αν θα συναινέσει τουλάχιστον το 60% των πιστωτών της εταιρείας στο σχέδιο διάσωσης. Στην περίπτωση αυτή, η Μαρινόπουλος θα καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα, οπωσδήποτε πριν τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99.

    Οι κ. Παναγιώτης Πικραμένος και Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Οι κ. Παναγιώτης Πικραμένος και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Όλα αυτά, βέβαια, καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα του ιδανικού σεναρίου, όπου όλα πηγαίνουν καλά και δεν υπάρχουν επιπλοκές στο σχέδιο διάσωσης. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν όλα θα κυλήσουν τόσο ρόδινα, ειδικά με δεδομένο ότι η συμφωνία για τον Μαρινόπουλο αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό «κούρεμα» των χρεών της εταιρείας προς τους πιστωτές της, το οποίο μένει να μάθουμε σε τι ύψος θα φτάσει. Η λογική λέει, βέβαια, ότι οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος θα προτιμήσουν ένα «κούρεμα», αν φυσικά αυτό κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα, παρά μία ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρείας που θα τους στερήσει έστω και το μέρος αυτό των χρωστούμενων που θα έχουν λαμβάνειν αν πάνε όλα καλά.

    Τι γίνεται όμως με τις άλλες εταιρείες του κλάδου; Εκεί η κατάσταση είναι σίγουρα πιο περίπλοκη, καθώς αν οι πιστώτριες τράπεζες δεχθούν «κούρεμα» οφειλών της Μαρινόπουλος, τότε ανοίγει αυτομάτως ο ασκός του Αιόλου και για αντίστοιχα αιτήματα από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες λογικά θα θέσουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Επικεφαλής Metro
    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Επικεφαλής Metro

    Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο capital.gr και την Αλεξάνδρα Γκίτση ο επικεφαλής της Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης, που πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε ένα αντίστοιχο deal εξαγοράς του Βερόπουλου, όπου όμως οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν κανένα «κούρεμα» οφειλών: «Αν προβλέπεται “κούρεμα” των οφειλών που έχει προς τους πιστωτές της αυτό θα ήταν νόθευση του ανταγωνισμού. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί», σημειώνει ο κ. Παντελιάδης, και προσθέτει: «Στη δική μας περίπτωση (σ.σ. αναφέρεται στην εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro) όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τις τράπεζες, οι τελευταίες μας κατέστησαν σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα γιατί θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, οπότε το θέμα βγήκε από το κάδρο». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως εκτός συζήτησης ήταν και το κούρεμα των οφειλών της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της.

    metro-660x336

    Και μολονότι ο κ. Παντελιάδης αποφεύγει να πει ξεκάθαρα αν, σε περίπτωση που πράγματι υπάρξει κούρεμα οφειλών της Μαρινόπουλος, θα επιδιώξει και ο ίδιος μία επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες ή τους προμηθευτές, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά…



    ΣΧΟΛΙΑ