• Business

    Μα τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για το Αρσάκειο: Απορρίπτουν πρόταση για έσοδα 3.000 ευρώ τη μέρα και επιλέγουν κλειστή διαδικασία

    Γιώργος Μπαμπινιώτης

    Γιώργος Μπαμπινιώτης. Καθηγητής


    Υπερβαίνουν τα όρια της λογικής όσα συμβαίνουν με τη μακροχρόνια μίσθωση της εμπορικής στοάς του Αρσακείου Μεγάρου στο κέντρο της Αθήνας . Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση αναφέρουν πως ο σχετικός διαγωνισμός έχει εξελιχθεί στο απόλυτο «θέατρο του παραλόγου» και τονίζουν πως η στάση του διοικητικού συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, του ιδρύματος που κατέχει το ακίνητο αν δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες, είναι παντελώς ακατανόητη και παράλογη… Ο παραλογισμός σύμφωνα με τους συνομιλητές του mononews.gr έγκειται στο γεγονός πως το διοικητικό συμβούλιο, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση αποφάσισε να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό, ζητώντας από τους δυο υποψήφιους επενδυτές που συνεχίζουν μετά την αποχώρηση του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη νέες προσφορές!

    Και σαν να μην έφθανε αυτό, τους έκανε γνωστό πως σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες φορές, αυτή τη φορά η διαδικασία θα είναι κλειστή! Όπερ σημαίνει πως κανείς επενδυτής δεν θα μάθει την προσφορά του άλλου, ώστε να μπορέσει να κάνει καλύτερη.  

    Αυτή ακριβώς η εξέλιξη, το γεγονός δηλαδή πως για πρώτη φορά δεν θα ανοιχθούν οι προσφορές ενώπιων των υποψηφίων επενδυτών είναι που δημιουργεί υπόνοιες σχετικά τις πραγματικές προθέσεις του Ιδρύματος. «Γιατί να επιλέγει κάποιος μια τόσο προβληματική διαδικασία από πολλές απόψεις, τόσο όσον αφορά στη διαφάνεια όσο και προς τα συμφέροντα του Ιδρύματος», αναρωτιούνται οι συνομιλητές μας. 

    Με τη διαδικασία της δημόσιας πλειοδοσίας, σημειώνουν, η διαδικασία της επιλογής του επενδυτή θα ήταν πιο διαφανείς και οι πιθανότητες να μπουν περισσότερα χρήματα στο Ταμείου του Ιδρύματος. «Δεν έχει λογική αυτό που συμβαίνει, μόνο υποψίες περί ύποπτων συναλλαγών γεννά», υπογραμμίζουν με έμφαση. 

    Η σύμπραξη Κεφαλογιάννη με Folli Follie 

    Βέβαια, όπως εξηγούν οι ίδιοι, το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, στο οποίο προεδρεύει ο φημισμένος καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης μπορεί να επιλέξει όποια διαδικασία θέλει για να αναδείξει τον επενδυτή που θα αναλάβει την αξιοποίηση του Αρσακείου Μεγάρου, ωστόσο δεν παύει να πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο που αξίζει το καλύτερο προς όφελος όλων, και κυρίως της εμπορικής αναβάθμισης της πολύπαθης περιοχής του κέντρου. 

    Να σημειωθεί πως το Μέγαρο διεκδικούν το κοινοπρακτικό σχήμα του ομίλου Φάις και της εταιρείας ακινήτων Bluehouse και σχήμα υπό τον επιχειρηματία Άρη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου και ελιών στο εξωτερικό και είχε αρχικά ως βασικό χρηματοδότη την Folli Follie!!! Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την οικογένεια Κουτσολιούτσου, λέγεται πως βρίσκεται σε αναζήτηση νέου πιο φερέγγυου επενδυτή…

    Η τακτική που ακολουθεί το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, λειτουργεί καταφανέστατα σε βάρος του σχήματος Φάις-Bluehouse, το οποίο έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά για την εκμετάλλευση του ακινήτου. 

    Τους δίνουν προτακαταβολή 3,1 εκατ. ευρώ και λένε όχι 

    Μάλιστα, τη δεύτερη φορά η προσφορά του λέγεται πως ήταν τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη ως προς το ετήσιο μίσθωμα έναντι αυτής που κατέθεσε ο Άρης Κεφαλογιάννης, ενώ πολύ μεγαλύτερη ήταν και η προκαταβολή, η οποία ανήλθε στα 3 ,1 εκατ. ευρώ έναντι 600 χιλ. ευρώ του Άρη Κεφαλογιάννη. 

    Επιπλέον, το εν λόγω σχήμα έχει δεσμευθεί για επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ μόνο για την αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και περίπου άλλα 5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των καταστημάτων του κτηρίου. 

    Χάνει 3.000 ευρώ τη μέρα! 

    Υπολογίζεται πως η κωλυσιεργία που επιδεικνύει το διοικητικό συμβούλιο (έχουν περάσει πάνω από πέντες μήνες από την προθεσμία που είχε ορίσει το δ.σ ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των νεότερων δεσμευτικών προσφορών), στοιχίζει περίπου 3.000 ευρώ ημερησίως στο Ίδρυμα (είναι τα έσοδα που θα είχε, εάν επέλεγε να αναθέσει την εκμετάλλευση του κτηρίου στο σχήμα Φάις- Bluehouse). 

    Και αυτό τη στιγμή που όπως λέγεται «καίγεται» να εκμισθώσει το Αρσάκειο Μέγαρο, αφού δεν έχει πλέον τους πόρους να το συντηρεί.

    Να σημειωθεί πως η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, ως ιδιοκτήτρια τού Αρσακείου Μεγάρου ανακοίνωσε στις αρχές του 2018 την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μακροχρόνια μίσθωση της εμπορικής στοάς τού Αρσακείου Μεγάρου που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου τού Δήμου Αθηναίων.

    Το τμήμα που διατίθεται είναι οι εμπορικές στοές «Αρσακείου – Ορφέως» και «Βιβλίου», συνολικής επιφανείας 10.000 τ.μ.



    ΣΧΟΛΙΑ