• Business

    Μ. Στασινόπουλος αποκλειστικά στο mononews: Τι σχεδιάζει η Βιοχάλκο για τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Τραμπ


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ άφησε ο επικεφαλής της Βιοχάλκο μιλώντας στο mononews.gr στο περιθώριο εκδήλωσης για τον κλάδο του ελληνικού αλουμινίου. Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα λειτουργίας εργοστασίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μετά την απόφαση του Ντόναλτ Τραμπ να επιβάλλει να επιβάλλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα από τις χώρες της ΕΕ παραδέχθηκε πως υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτές δεν αφορούν την ΕΛΒΑΛ, αλλά τις δραστηριότητες της σωληνουργίας.

    Ο κ. Στασινόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κίνηση του αμερικανού προέδρου, σημειώνοντας πως ο όμιλος Βιοχάλκο είχε καταφέρει να κατακτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, ειδικά την περίοδο που η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου ήταν ευνοϊκή. «Μας πείραξε, γιατί είχαμε σχέδια επέκτασης στις ΗΠΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Έσπευσε ωστόσο να πει ότι οι τιμές του αλουμινίου στην τοπική αγορά των ΗΠΑ αυξάνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές από την Ευρώπη να μην είναι τόσο ασύμφορές, αφού η απόσταση μικραίνει. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε πως οι δασμοί θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου, οι οποίες σε αντίθεση με όσα λέγονται δεν είναι αμελητέες. Μόνο πέρυσι, όπως είπε, έφθασαν τις 20.000 τόνους.

    Ο επικεφαλής της Βιοχάλκο στάθηκε τέλος στην ανάγκη η Πολιτεία να στρέψει το βλέμμα στην βιομηχανία, τονίζοντας πως το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και πιο πριν τα υψηλά επιτόκια εμπόδιζαν την προοπτική ανάπτυξης τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι ελληνικές βιομηχανίες αλουμινίου από την Τουρκία, η οποία παρότι μέλος της Τελωνιακής Ένωσης εξακολουθεί να επιδοτεί τις βιομηχανίες της, προσφέροντας τες ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών της. «Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο κανείς δεν έχει αναδείξει», υπογράμμισε με έμφαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» από Μυτιληναίο και Στασινόπουλο για το υψηλό κόστος της ενέργειας και τον «εμπορικό πόλεμο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Viohalco: Τα σχέδια Στασινόπουλου για την εδραίωση στο real estate και η ίδρυση νέας εταιρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Στασινόπουλος: Επαναφέραμε τη βιομηχανία στη δημόσια συζήτηση



    ΣΧΟΛΙΑ