• Business

    Μ. Δαμιανάκης: Η Κρητών Άρτος τόλμησε να προχωρήσει σε ομολογιακό δάνειο-Στόχος η αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών


    Aισιόδοξος για την πορεία της εταιρίας του εν μέσω κρίσης και αποφασισμένος να επιτύχει αύξηση του κύκλου εργασιών της Κρητών Άρτος κατά 50% στην επόμενη τριετία, εμφανίζεται ο πρόεδρος της εταιρίας, Μανώλης Δαμιανάκης. Μιλώντας στο mononews.gr, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η γενική συνέλευση της εισηγμένης, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου.

    Πρόκειται για ένα ομολογιακό δάνειο αναπτυξιακού χαρακτήρα, με την έννοια ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τυχόν αδυναμίες της Κρητών Άρτος ή για τη διευθέτηση δανείων” επισημαίνει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία μίας εταιρίας του μεγέθους μας, η απόφαση να προχωρήσουμε στην έκδοση ομολογιακού δανείου εκτός τραπεζικού συστήματος.

    Mανώλης Δαμιανάκης. Επιχειρηματίας. Πρόεδρος Κρητών Άρτος
    Mανώλης Δαμιανάκης. Επιχειρηματίας. Πρόεδρος Κρητών Άρτος

    Αναφερομενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στέκεται στα τελευταία τρία, δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία αφενός μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και αφετέρου η οικονομικοπολιτική ανασφάλεια είχε ως συνέπεια να είναι οι καταναλωτές φειδωλοί στις αγορές τους. Την ίδια περίοδο, το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί και δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Παρόλα αυτά, η Κρητών Άρτος κατόρθωσε στην τριετία να εμφανίσει αύξηση των πωλήσεων της σε ποσοστό άνω του 30%, πετυχαίνοντας ένα ικανοποιητικό μικτό κέρδος. Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανάκη, η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ εταιρία, έχει τις προϋποθέσεις μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, να συνεχίσει την αύξηση των πωλήσεων της.

    Στόχος η περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων

    Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο θα επιβιώσει στην κρίση αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ο Μ. Δαμιανάκης υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αυξήσει στην επόμενη τριετία τον κύκλο εργασιών της εταιρίας κατά 50%, βασιζόμενος σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι ο διπλασιασμός των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά στα επώνυμα προϊόντα που διαθέτει η εταιρία, ο δεύτερος η αύξηση των εξαγωγών από το 15% που είναι σήμερα στο 30% ως ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων και ο τρίτος άξονας είναι η δημιουργία νέων καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων και σνακ για την ελληνική και τη διεθνή αγορά.

    kriton_artos

    Το ομολογιακό δάνειο, επισημαίνει ο επιχειρηματίας, έχει στόχο να χρηματοδοτήσει αυτό το σχεδιασμό. Έτσι, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και γραμμών παραγωγής που θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, βελτίωση της ποιότητας, δημιουργία νέων προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης των εξαγωγών, των πωλήσεων και για ενέργειες marketing και διαφήμισης. Ποσοστό 20% του ομολογιακού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση του δανεισμού της εταιρίας.

    Το ομολογιακό θα διατεθεί σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, χωρίς δημόσια εγγραφή αλλά με ιδιωτική τοποθέτηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Μπορεί το κλίμα να μην είναι ευνοϊκό για τέτοιες ενέργειες, ωστόσο, ο επικεφαλής της Κρητών Άρτος, τονίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν την εταιρία και καλεί όποιον ιδιώτη ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με την εταιρία.

    Αντιμετώπισε την κρίση με επιθετικές κινήσεις

    Σχολιάζοντας τη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρία εν μέσω κρίσης, ο Μ. Δαμιανάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ακολουθήσαμε νοικοκυρεμένη διαχείριση και κινηθήκαμε επιθετικά, με προωθητικές ενέργειες και νέα προϊόντα, και όχι αμυντικά, πρακτική που απέδωσε”.

    Τα εταιρικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος

    Σχολιάζοντας το θεσμό των εταιρικών ομολογιακών δανείων, ο Μ. Δαμιανάκης, υποστηρίζει ότι θα αναπτυχθεί στο μέλλον και θα φέρει κοντά τον Έλληνα καταθέτη με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, τολμά να προβλέψει ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια η χρηματοδότηση θα γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Όσον αφορά την οικονομία, επισημαίνει ότι ολοκληρώνεται ένας πτωτικός κύκλος και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα οριστικοποιηθεί σύντομα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και από το 2017 η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, στην ανάπτυξη αυτή θα συμμετέχουν λίγοι.

    Ανάπτυξη για…λίγους

    Μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική βελτίωση και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ωστόσο η κοινωνία θα είναι φτωχοποιημένη. Ανάπτυξη αναμένεται να υπάρχει στον τουρισμό, καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για μεγάλα έργα, όπως λιμάνια. Ωστόσο, στην αγορά θα επικρατούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με τον κύκλο εργασιών να συγκεντρώνεται στις μεγάλες εταιρίες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afti-ine-i-nea-trapeza-pou-tha-dosi-dania-sta-epomena-dio-chronia/44243



    ΣΧΟΛΙΑ