• Κοινωνία

    Η ιστορική στιγμή της εκτόξευσης της πρώτης ιδιωτικής επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα

    • NewsRoom


    Η SpaceX του Έλον Μασκ ξαναδοκίμασε την… τύχη της, τρεις ημέρες μετά την ακύρωση αποστολής της NASA, στις 27 Μαΐου, λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

    Δύο Αμερικανοί αστροναύτες μπήκαν με τον πύραυλο SpaceX σε τροχιά γύρω από τη Γη, ένα επίτευγμα ορόσημο για τη NASA, αλλά και τον οραματιστή δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.

    Η εκτόξευση αυτή τη φορά πήγε σύμφωνα με τα σχέδια και ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύθηκε από το Kennedy Space Center της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Η κάψουλα Dragon που μεταφέρει τους δύο αστροναύτες, τον Bob Behnken και τον Doug Hurley, αποκολλήθηκε σχεδόν 12 λεπτά μετά την εκτόξευση.

    Το Dragon θα μεταφέρει τους δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Το ταξίδι προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα είναι το πρώτο από Αμερικανούς αστροναύτες και από αμερικανικό έδαφος που γίνεται μετά το 2011. Είναι επίσης το πρώτο ταξίδι με διαστημόπλοιο που αναπτύχθηκε για εμπορικούς σκοπούς.

    Η πρωτοποριακή αποστολή είναι η τελευταία μεγάλη δοκιμή του συστήματος πτήσης της Space Exploration Technologies για ανθρώπους, προτού μπορέσει να πιστοποιηθεί για τη μεταφορά εργαζομένων από και προς τον διαστημικό σταθμό. Η Boeing ετοιμάζεται επίσης να μεταφέρει ανθρώπους στον διαστημικό σταθμό στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος («Commercial Crew») της NASA.

    Ο Μασκ ίδρυσε την Space Exploration Technologies το 2002 με απώτερο στόχο να δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ζήσει και σε άλλους πλανήτες. Μια έκδοση της κάψουλας Dragon της SpaceX μόνο για μεταφορά εμπορευμάτων κάνει ήδη τακτικές διαδρομές στον διαστημικό σταθμό.



    ΣΧΟΛΙΑ