• Business

    Λιανεμπόριο: Υποτονικό το ξεκίνημα των εκπτώσεων με «βουτιά» πωλήσεων – Αγωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με το… αριστερό, όπως αναμένονταν άλλωστε, ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις που διεξάγονται στη «σκιά» των κλειστών καταστημάτων και πραγματοποιούνται –προς το παρόν- αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση κατά τις πρώτες ημέρες της εκπτωτικής περιόδου είναι ιδιαίτερα υποτονική στις περισσότερες κατηγορίες του λιανεμπορίου, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται διστακτικοί στη πραγματοποίηση αγορών.

    Διστακτικότητα που πέρα από τους περιορισμούς, αποδίδεται και στην ανησυχία του κόσμου για την ταχύτητα παράδοσης των εμπορευμάτων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Είναι ενδεικτικό πως η πτώση των πωλήσεων στα είδη ένδυσης και υπόδησης και οικιακών ειδών εκτιμάται πως υπερβαίνει το 70% ενώ στην κατηγορία των ηλεκτρονικών ηλεκτρικών ειδών κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Και όλα αυτά παρά τις «γενναίες» εκπτώσεις τιμών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50% (!). Η ανάγκη να διαθέσει ο εμπορικός κόσμος το τεράστιο απόθεμα που συσσωρεύθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και επιβλήθηκε το lockdown αλλά και πιο πριν συνδέεται με την επιβίωση και την ικανότητα των επιχειρήσεων να συνεχίσουν να λειτουργούν. Υπολογίζεται πως μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων χάθηκε περίπου το 70% του εορταστικού τζίρου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

    «Εάν δεν πουλήσουν τα αποθέματα που έχουν συσσωρευθεί στις αποθήκες, ώστε να εισπράξουν χρήματα, δεν μπορέσουν να προμηθευτούν νέα εμπορεύματα… και άρα να συνεχίσουν να λειτουργούν», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες και το «click away», παρ’ ότι έδωσαν κάποια διέξοδο δεν μπόρεσαν να καλύψουν το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε από τα κλειστά καταστήματα. Εξάλλου, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΣΑ στην πραγματικότητα λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων διαθέτει e-shop (!).

    Εκρηκτική κατάσταση

    Οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου, ο οποίος «τρέμει» στη σκέψη πως μπορεί να χαθεί ολοκληρωτικά και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων (κυμαίνεται μεταξύ 4 με 5 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 1/5 του ετήσιου τζίρου) εναποτίθενται πλέον στην άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων έστω και με την μέθοδο του click away (παράδοση εκτός). Η κατάσταση όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου είναι εκρηκτική, με τον κ. Καφούνη να προειδοποιεί πως για τον κίνδυνο να κλείσουν 1 στις 2 επιχειρήσεις εάν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και δεν ανοίξουν τα καταστήματα.

    Όλα πάντως δείχνουν πως μετά και τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Πάντως, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες και γιατροί, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προτείνουν να είναι το λιανεμπόριο που θα επαναλειτουργήσει πρώτο, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του ΕΣΑ ανέφερε πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του «click away» και του «click in shop» επιφέρει μικρή επιβάρυνση στην μεταδοτικότητα του ιού (την αυξάνει κατά 4% με 5%, αντίστοιχα), εφ’ όσον τηρούνται τα μέτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταύρος Καφούνης (ΕΣΑ): «Ώρα μηδέν για το εμπόριο, θα κλείσουν μία στις δύο επιχειρήσεις εάν δεν ανοίξουμε άμεσα…»

    Λιανεμπόριο: Προετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» – Ισχυρή ζήτηση για λύσεις «click & collect»

    Άνοιγμα καταστημάτων: Ένδυση, υπόδηση, χρυσοχοΐα θα λειτουργήσουν με click in shop



    ΣΧΟΛΙΑ