• Business

    Λιανεμπόριο: Γιατί είναι παράλογος ο αποκλεισμός του ανοίγματος των μεγάλων καταστημάτων για λόγους δημόσιας υγείας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    λιανεμποριο


    Σφοδρές αντιδράσεις πυροδοτεί ο διαφαινόμενος αποκλεισμός των μεγάλων καταστημάτων από την πρώτη φάση επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα.

    Κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν ακατανόητη την πρόθεση λειτουργίας μόνο των μικρών μαγαζιών, κάνοντας λόγο για τεράστια αδικία που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. «Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος που θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των κρουσμάτων», σημειώνουν χαρακτηριστικά και καλούν την κυβέρνηση να μην υιοθετήσει αυτού του είδους τις σκέψεις.

    «Παράγοντες του λιανεμπορίου εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κυοφορούμενες αποφάσεις και καλούν την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της για τρεις βασικούς λόγους:

    1. Για λόγους υγιεινής και ασφάλειας: σε αντίθεση με τα μικρά μαγαζιά, στα μεγάλα πολυκαταστήματα τηρούνται αυστηρά και σχολιαστικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ενώ γίνεται και καλύτερος έλεγχος του αριθμού των εισερχομένων καταναλωτών.

    2. Για την αποφυγή συνωστισμού: ανοίγοντας μόνο τα μικρά καταστήματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος συνωστισμού αφού οι καταναλωτές ύστερα από μεγάλο διάστημα εγκλεισμού θα κληθούν να κάνουν τις αγορές τους αναγκαστικά σε μικρότερους χώρους, με λιγότερα τετραγωνικά. Αντίθετα, τα μεγάλα πολυκαταστήματα των πολλών τετραγωνικών δίνουν τη ευχέρεια να κατανεμηθεί καλύτερα ο όγκος των καταναλωτών.

    3. Για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού και άνισης μεταχείρισης: πουθενά στην Δυτική Ευρώπη που πλήττεται από την πανδημία δεν έχει ακολουθηθεί παρόμοια πρακτική. Να ανοίγουν δηλαδή τα μικρά σημεία και να αποκλείονται τα μεγάλα. Υπενθυμίζουν πως όταν έκλεισε το λιανεμπόριο, στα σούπερ μάρκετ απαγορεύθηκε να πουλάνε συγκεκριμένα είδη για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού και αδικίας.

    Επανέρχεται δηλαδή μια τεράστια αδικία…

    Θεωρούν μάλιστα πως είναι καλύτερο να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα από τα μικρά. Υπενθυμίζεται πως το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό για σχεδόν δυο μήνες, φέρνοντας πολλές επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη θέση παρά το πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας, με αυστηρούς όρους ενώ «τρέμουν στην ιδέα» να χαθεί και ο εορταστικός τζίρος του Πάσχα.



    ΣΧΟΛΙΑ