• Business

    Leon Cooperman (Omega Advisors ): Όταν τελειώσει το πάρτι ποιος θα το πληρώσει; (video)

    • NewsRoom

    Leon Cooperman


    Οι κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν μια επικίνδυνη φούσκα επισημαίνει  ο Leon (Lee) Cooperman της Omega Advisors ο οποίος διαχειρίζεται 2,5  δισεκ. δολάρια σε assets τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στον ίδιο.

    Ο ιδρυτής της Omega Advisors επέκρινε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και την ΕΚΤ, λέγοντας ότι δημιούργησαν «μια κερδοσκοπική φούσκα που έχει ωθήσει τα επίπεδα του χρέους πέρα από αυτό που μπορεί να υποστηρίξει η αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία».

    Η Fed δημιούργησε μια “πραγματική κερδοσκοπική φούσκα” προσθέτοντας ότι “εγώ αισθάνομαι άβολα αυτή τη στιγμή, όχι λόγω του ιού, επειδή επικεντρώνομαι σε κάτι που δεν επικεντρώνεται η αγορά. Και αυτό είναι το ποσό του χρέους που δημιουργείται. Ποιος θα πληρώσει το πάρτι όταν τελειώσει το πάρτι;”

    Οι ΗΠΑ μόλις γιόρτασαν τα 244α γενέθλια τους από την ημέρα της ανεξαρτησίας και ο Cooperman είπε ότι χρειάστηκαν 244 χρόνια από τις ΗΠΑ για να περάσουν από το μηδέν εθνικό χρέος στα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    “Πιθανότατα το 2020 το χρέος θα φθάσει στα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός είναι ένας ρυθμός αύξησης του χρέους πέρα από αυτό που μπορεί να σηκώσει η οικονομία και νομίζω ότι πρόκειται να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα προσεχώς. Νομίζω ότι η Fed δημιούργησε ένα πραγματικό κερδοσκοπικό περιβάλλον” εξήγησε.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Omega ” Η Apple ανακοίνωσε τη διάσπαση των μετοχών 4:1 στις 30 Ιουλίου. Ο μέσος όγκος συναλλαγών των 20 ημερών ήταν 721 χιλιάδες. Πρόσφατα η Apple έκανε συναλλαγές 2,1 εκατομμύρια, τρεις φορές το μέσο όρο των 20 ημερών και η μετοχή έχει αυξηθεί 17% από την ανακοίνωση του split.  H Tesla, η οποία έχει αυξηθεί κατά 49% από τη διαίρεση – split – των μετοχών 5:1. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η κερδοσκοπική φούσκα συνεχίζεται.”

    Ο Cooperman (το 1989 ήταν πρόεδρος και  CEO της Goldman Sachs Asset Management) αναφέρθηκε και στα ομόλογα, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν “κίνδυνο χωρίς απόδοση και αυτό έχει λειτουργήσει υπέρ της χρηματιστηριακής αγοράς. Νομίζω ότι το χαμηλό ενδιαφέρον για τα ομόλογα είναι ενδεικτικά μιας προβληματικής οικονομίας.

    Έχουμε τεχνητή υποστήριξη για την οικονομία από το 2008. Δεν το θεωρώ θετικό, το θεωρώ αρνητικό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ