• Business

    Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου: Οι καταθέτες, 7 χρόνια μετά το κούρεμα, ακόμα περιμένουν!!!

    • Θεανώ Θειοπούλου - Philenews.com


    Μετά από 7 χρόνια από το κούρεμα των καταθετών της Λαϊκής και λουκέτο της τράπεζας ακόμη υπάρχει δρόμος για τους καταθέτες αν πάρουν ως αποζημίωση κάποια ελάχιστα σεντ 0,5 για κάθε ένα ευρώ που έχασαν λόγω του κουρέματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» θα πρέπει η Αρχή Εξυγίανσης που είναι η Κεντρική Τράπεζα να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο και να εκδοθεί διάταγμα για εκκαθάριση. Μια διαδικασία που στόχος είναι να γίνει σύντομα και οριοθετείται σε διάστημα περίπου ως δυο μήνες.

    Δηλαδή στο θετικό σενάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Ακόμη και να τρέξει αυτή η διαδικασία, είναι άγνωστο πόσο χρόνο θα πάρει καθώς μπορεί να προκύψουν ενστάσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης από καταθέτες ή μετόχους ή όσους έχουν έννομο συμφέρον. Το δικαστήριο σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακούσει τις ενστάσεις κάτι που απαιτεί επιπρόσθετο χρόνο.

    Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία της εκκαθάρισης δεν αναμένεται να είναι τόσο χρονοβόρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει η Κεντρική στην Βουλή αρχές του χρόνου, η  αξία των περιουσιακών της στοιχείων βρέθηκε σε πολύ χαμηλό σημείο.

    Από το τέλος Μαρτίου του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, η αξία των περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε κατά 61,3%. Συγκεκριμένα, η αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων είχε αποτιμηθεί περί τα τέλη Μαρτίου του 2013 σε €663 εκατ., ενώ τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 η αξία τους μειώθηκε στα €259,3 εκατ.

    Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες αποτελούσαν το μερίδιο της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου. Λόγω της διακύμανσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου χάθηκαν συνολικά €351,4 εκατ. Την περίοδο της κρίσης η αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατείχε η Λαϊκή ήταν €381,5 εκατ., ενώ το 2019 η αξία τους μειώθηκε στα €30 εκατ.

    Oι εισπράξεις από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται στα €223 εκατ. Τα καθαρά έσοδα προκύπτουν από 26 «πράξεις πωλήσεων» στις οποίες προχώρησε ο διαχειριστής.

    Τα έσοδα θα κατανεμηθούν αναλογικά στους πιστωτές της Λαϊκής εφόσον η Αρχή Εξυγίανσης θα προχωρήσει στη διαδικασία εκκαθάρισης.

    Σημειώνεται πως τα έσοδα βρίσκονται στα ταμεία της Αρχής, για να διανεμηθούν στους πιστωτές της τράπεζες, οι οποίοι έχασαν σχεδόν €4 δισ. από το κούρεμα καταθέσεων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περιλαμβάνεται και η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου το οποίο αποτιμάται στα €64,7 εκατ.

    Συγκεκριμένα, έχει εισπραχθεί ποσό €69,8 εκατ. από την πώληση των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα (IBG) και €64,7 εκατ. από τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Τα έσοδα από την πώληση μετοχών της Lombard Bank Malta ανήλθαν στα €35,7 εκατ.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι Αρχές της Μάλτας έχουν δεσμεύσει ποσό €14,3 εκατ. μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Για να αποδεσμευθεί το σχετικό ποσό θα πρέπει να το απαιτήσει η Αρχή Εξυγίανσης ή ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί. Επιπλέον τα έσοδα από την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία Marfin Bank ήταν €14,2 εκατ. και €50 χιλ. από την πώληση των μισθώσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ