• Big Story

    Έλληνας τραπεζίτης στο mononews: Δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος καταθέσεων

    κούρεμα


    Μόνο με ψυχραιμία και λογική οι πολίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν όσους αναζωπυρώνουν σενάρια περί κουρέματος των καταθέσεων και υποδαυλίζουν τη φημολογία.

    Αυτό αναφέρει στο mononews.gr  Έλληνας τραπεζίτης και υπογραμμίζει: Για δύο λόγους δεν υφίσταται το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων.

    Πρώτον: Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια, μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης.

    Δεύτερον: σε ιταλικές τράπεζες που είχαν πρόβλημα κεφαλαίων, έχει ανασταλεί η διαδικασία του «κουρέματος». Για τη διάσωση τους ακολουθούνται άλλες διαδικασίες. Ο λόγος είναι προφανής, η  Ευρώπη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους κλυδωνισμούς στο τραπεζικό της σύστημα.

    Η φημολογία του «κουρέματος» εντάθηκε σήμερα από το πρωί, μετά την ανακοίνωση της ΤτΕ, ότι ζήτησε έκτακτη ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ, μέσω του ELA. Και συχνά οι φήμες ήταν τερατώδεις.

    Η αλήθεια είναι ότι όσο παρατείνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης, εντείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά. Οι πιέσεις είναι εμφανείς προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ  για τον Ιανουάριο  η εκροή των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι της τάξης 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς οι εκροές είναι υψηλότερες στα  4 δισ. ευρώ (καθώς έφυγε και το «φρέσκο» χρήμα που είχε εισέλθει στα τραπεζικά γκισέ το 2ο εξάμηνο του 2016). Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από την αρχή του έτους έχουν προστεθεί  στο σύστημα άλλο 1,5 δισ. ευρώ από νέα «κόκκινα» δάνεια.

    Το  «κούρεμα» καταθέσεων επιβάλλεται στην περίπτωση που μία τράπεζα «σκάσει» και θα πρέπει να οδηγηθεί σε διάσωση εκ των έσω.  Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο. Διαθέτουν από τα υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια, τονίζουν τραπεζικά στελέχη.
    Εκείνο που επείγει τις ελληνικές τράπεζες είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξουν τα απαραίτητα νομοθετήματα, που θα τις βοηθήσουν να «τρέξουν» τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων, ώστε να  έχουν περιορίσει το «βουνό» των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα μέσα του 2018, που θα ξεκινήσουν τα νέα stress tests  της ΕΚΤ.

    Τέλος υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία υπάρχει η εγγύηση των καταθέσεων μέσω του ΤΕΚΕ. Όλες οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δραματικές εξελίξεις: Οι Ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν (έως 31 Μαρτίου) τα εμβάσματα στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μειωμένος ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eλληνικές τράπεζες: Γιατί ανησυχούν οι ξένοι. Τι λένε στους Έλληνες τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ