• Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group

    Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group

    Business

    Λάμπρος Μπίσαλας για Sunlight Group: Επεκτεινόμαστε ασχέτως συνθηκών – Αύξηση 50% αναμένουμε το 2022

    • NewsRoom

    Αύξηση πωλήσεων γύρω στο 50% σε σχέση με το 2021 αναμένει για το 2022 η Sunlight Group, όπως αναφέρει στο Mononews.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Λάμπρος Μπίσαλας.

    Αν και ως τα τέλη του έτους αναμένεται μια πτώση της ζήτησης, στρατηγική της εταιρείας είναι να επεκτείνεται ασχέτως συνθηκών, να συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα και να παράγει καινοτομία, επενδύοντας στο R&D (Έρευνα & Ανάπτυξη) και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων στελεχών που θέτουν τις βάσεις για την επέκταση της Sunlight σε νέους τομείς δραστηριότητας.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπίσαλας για τα έως τώρα αποτελέσματα της εταιρείας, «Οι τάσεις σε επίπεδο ενιαμήνου είναι ανάλογες με το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρά τα μεγάλα εμπόδια της ύφεσης, των σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων στα υλικά παραγωγής, άμεσης και έμμεσης ανάλωσης, αλλά και στην ενέργεια. Επίσης, οι πελάτες μας αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες προκλήσεις το 2022 που αφορούν στις ελλείψεις της δικής τους εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως π.χ. η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς.

    Κατά συνέπεια, αναμένουμε ότι θα έχουμε μια πτώση της ζήτησης προς το τέλος του έτους, ίσως στις αρχές του 2023. Παρόλα αυτά, στόχος της Sunlight Group είναι να επεκτείνεται ασχέτως συνθηκών, ώστε να αυξήσουμε την πελατειακή μας βάση και τα μερίδια αγοράς μας. Οι κρίσεις κρύβουν πάντοτε σημαντικές ευκαιρίες και εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται αυτές τις ευκαιρίες βασιζόμενοι στο όραμά μας, στις ισχυρές επενδύσεις μας, και στην υγιή διάρθρωση του ισολογισμού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής της εταιρείας είναι οι συνεχείς επενδύσεις. Σχετικά με το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα ο κ. Μπίσαλας, σημειώνει:

    «Στη Sunlight έχουμε δεσμεύσει €90 εκατ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) για το 2022, εκ των οποίων περισσότερα από €30 εκατ. έχουν ήδη διατεθεί στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την αυτοματοποίηση της παραγωγής (με ταυτόχρονη δέσμευση για απόλυτη διατήρηση των θέσεων εργασίας), και τη δημιουργία know-how στις τεχνολογίες λιθίου. Επιπλέον, επενδύουμε περισσότερα από €15 εκατ. σε σχέση με το 2021 για την πρόσληψη υψηλά καταρτισμένων στελεχών που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα, και για την παραγωγή τεχνογνωσίας που θα μας αποδώσει όχι απαραίτητα άμεσα, αλλά στα επόμενα χρόνια. Εκεί διαφαίνεται το όραμά μας ως εταιρεία να επενδύουμε πολύ μπροστά από την εποχή, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην κατάλληλη στιγμή να παίξουμε σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αγορές και μάλιστα σε νέους τομείς για εμάς, όπως είναι τα στοιχεία λιθίου».

    Προτεραιότητα για την εταιρεία παράλληλα με τη στρατηγική επέκταση, τις συνεχείς επενδύσεις και την παραγωγή τεχνογνωσίας, είναι να διατηρεί ισχυρό ισολογισμό.

    «Η Sunlight Group συνεχίζει την ισχυρή πορεία ανάπτυξης των τελευταίων ετών, παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές συνθήκες και το υφιστάμενο μακρο-οικονομικό περιβάλλον. Ο Κύκλος Εργασιών της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε €183 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 45% σε σχέση με τα €126 εκατ. που καταγράψαμε το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό, με δεδομένο ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το 1% περίπου επί του συνόλου. Συνεχίζουμε να θέλουμε να μεγαλώνουμε και στη χώρα μας, και το καταφέρνουμε καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Τα μεγέθη, ωστόσο, της ελληνικής αγοράς παραμένουν σχετικά μικρά σε σχέση με τα αντίστοιχα των μεγαλύτερων χωρών του εξωτερικού», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group.

    Το σημαντικότερο μέρος της αύξησης στα έσοδα της Sunlight προέρχεται από την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Μπίσαλας, «αλλά και η αγορά της Αμερικής μεγαλώνει γρήγορα για εμάς. Το 2022 είχαμε τριπλασιασμό των πωλήσεων στις ΗΠΑ σε σχέση με το 2021».

    Η σημασία της Αμερικής για τη Sunlight διαφαίνεται από τις ισχυρές επενδύσεις της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά.

    Συγκεκριμένα, υλοποιεί συνολικό επενδυτικό πλάνο ύψους $150 εκατ., με πιο πρόσφατη κίνηση τη δημιουργία νέας βιομηχανικής εγκατάστασης στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας, πολιτεία όπου διατηρεί ήδη μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών στην περιοχή του Greensboro.

    Η νέα εγκατάσταση στο Mebane εστιάζει αποκλειστικά στη συναρμολόγηση μπαταριών λιθίου, δημιουργεί έως 200 θέσεις εργασίας, και θα έχει αρχική δυναμικότητα 1GWh που θα φτάσει προοδευτικά τις 3GWh – ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της Sunlight Group σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, τεχνολογίας ιόντων λιθίου.