• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal): Η εξαγορά των Attica και η επόμενη ημέρα

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings


    Το deal εξαγοράς των καταστημάτων Attica από την Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου ολοκληρώθηκε επίσημα χθες, τηρώντας στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί εξ αρχής από την διοίκηση.

    Χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% των μετοχών της Κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία KT Golden Retail Venture LTD, η οποία διαθέτει τα Attica, έναντι του τιμήματος των 100 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της Ideal, όπως έχει πει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι να συνεχίσει να προσθέτει αξία τόσο στην εταιρεία όσο και στους μετόχους, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι ο όμιλος θα εμφανίσει EBITDA πάνω από 50 εκατ. ευρώ το 2023, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 390 εκατ. ευρώ.

    Η επόμενη ημέρα βρίσκει πλέον τον όμιλο να δραστηριοποιείται εκτός από τον κλάδο της τεχνολογίας και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, θέλοντας να αυξήσει το αποτύπωμα του στην αγορά.

    Μάλιστα τα αποτελέσματα για το 9μηνο αναμένονται πολύ θετικά καθώς τα αποτελέσματα της ΑΤΤΙΚΑ θα ενοποιούνται στα αποτελέσματα της εταιρείας με αρχή το 3ο τρίμηνο του 2023.

    Η επόμενη ημέρα

    Ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η εταιρεία κοιτά κάθε δυνατή περίπτωση εξαγοράς, καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία του ομίλου.

    Έτσι εκτός από τα Attica μέσα στο 2023 δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέα εξαγορά, η οποία μάλλον θα αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας, εκεί όπου ήδη «έχει» την Byte και την Adacom.

    Επίσης η Ideal μέσω της Αστήρ Βιτόγιαννης συμμετέχει ενεργά και στο κομμάτι της συσκευασίας. Παράλληλα, έχει και την Coleus, δύο εταιρείες που δίνουν σημαντική δυναμική στον όμιλο. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτήθηκε για πιθανή αποεπένδυση, με τον ίδιο να απαντά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα συμβεί μόνο εάν σταματήσουν να δίνουν αξία στον όμιλο και τους μετόχους.

    Το deal εξαγοράς των Attica Stores

    Το μεγάλο deal εξαγοράς των πολυκαταστημάτων Attica από τον όμιλο Ideal ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου, με την διοίκηση να εκτιμά ότι τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθεί οριστικά η συναλλαγή.

    Τα αποτελέσματα των Attica δεν συμπεριλαμβάνονται στα proforma της Ideal ωστόσο το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% στα 92 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA κατά 118% στα 9,1 εκατ. ευρώ.

    Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ.

    Όπως είχαν αναφέρει στελέχη του ομίλου, η προετοιμασία για το deal, είχε ξεκινήσει τουλάχιστον επτά μήνες πριν την ανακοίνωσή του.

    Με αυτή την κίνηση η Ideal Holdings μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μπαίνει δυναμικά στο λιανικό εμπόριο μέσω εμπορικών πολυκαταστημάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops-in-a-shop».

    Στόχος είναι να επεκτείνει, εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις ανωτέρω συμμετοχές/επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος της εταιρείας, τη συνεχή αύξηση της αποτίμησης της (valuation) και την αποδοτικότητα και εμπορευσιμότητα των μετοχών της προς όφελος των μετόχων και όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Το εξάμηνο

    Σύμφωνα με τα proforma αποτελέσματα, η Ideal κατέγραψε αύξηση των εσόδων κατά 38% στα 86,8 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 15,6 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών κατά 37% στα 9 εκατ. ευρώ.

    Στη βιομηχανία, δηλαδή σε Astir και Coleus, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 38,5 εκατ. ευρώ και σημείωσε μείωση εσόδων σε σταθερή ισοτιμία (FX Neutral) κατά 7,5% στα 41,7 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από την (i) την εποχιακή μείωση όγκου λόγω αυξημένων παραγγελιών το δ’ τρίμηνο 2022 και (ii) την μείωση στις χρεώσεις πελατών προερχόμενες από μειωμένα έξοδα τρίτων (π.χ. κόστος διακίνησης).

    Οι πωλήσεις σε τεμάχια ανήλθαν σε 6,3 δισ. τεμάχια το 2023 έναντι 7 δισ. τεμάχια το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Ideal Holdings: Ολοκλήρωσε την εξαγορά των Attica Stores

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Πάνω από €50 εκατ. EBITDA το 2023

    Οικογένεια Αντετοκούνμπο: Απέκτησε το 10% των Ελληνικών Οινοποιίων



    ΣΧΟΛΙΑ