• Business

    Λ. Φραγκιαδάκης: Στα 26 εκ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων της Εθνικής

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Eπιστροφή στην κερδοφορία προαναγγέλει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Η τράπεζα στοχεύει σε τρείς άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση, επισημαίνει. Σε επίπεδο Ομίλου, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 26 εκατ.ευρώ.

    Το 2015 έκλεισε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συμφωνία για την πώληση της Finansbank, επιβεβαιώνοντας την εστίαση της τράπεζας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά, η αρχή του 2016 σηματοδότησε την επικέντρωση των δυνάμεων στην βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας ταυτόχρονα με την συνέχιση της υλοποίησης των δεσμεύσεων με βάση το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης και εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, και θα επιταχύνει την βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν σημαντικά σε 189 εκατ.ευρώ με άνοδο κατά 23% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+4% σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (7% σε τριμηνιαία βάση)

    Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 396 εκατ.ευρώ (+1% σε τριμηνιαία βάση), λόγω της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης προθεσμιακών καταθέσεων (-31 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και της περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA (-3,2 δισ.ευρώ σε τριμηνιαία βάση, μέσες τιμές)

    Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ανάκαμψη, ανερχόμενα σε 20 εκατ.ευρώ (έναντι -3 εκατ.ευρώ κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015), αντικατοπτρίζοντας τη δραστική μείωση του κόστους ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ

    Οι εγχώριες δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω μετά τη σχεδιαζόμενη εθελούσια έξοδο, το κόστος της οποίας έχει ήδη επιβαρύνει το Δ’ τρίμηνο του 2015. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 77% στην Ελλάδα.

    Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 127 εκατ.ευρώ στο A΄ τρίμηνο του 2016. Η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στη λιανική τραπεζική διατηρείται σταθερά σε αρνητικά επίπεδα (-136 εκατ.ευρώ). Στον τομέα των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τριών επιχειρήσεων που είχαν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά (NPEs), η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

    Η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά περίπου 4 δισ.ευρώ από την πώληση της Finansbank που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και τις συμφωνηθείσες πωλήσεις των ΑΣΤΗΡ και NBGI. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα του κλάδου, σε 91% στην Ελλάδα (92% σε επίπεδο Ομίλου), γεγονός που παρέχει στην Εθνική χρηματοδοτικό πλεονέκτημα ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/efnidiastiki-politiki-paremvasi-tou-sokrati-kokkali/48585

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ikogenia-vardinogianni-rekor-kerdoforias-gia-motor-oil/48473

     



    ΣΧΟΛΙΑ