• Business

    L. Fecker (Innovation Brain) στο mononews: «Δεν αποσυρθήκαμε από την ΕΒΖ – Προσπαθούμε να βρούμε λύση»

    Ο διευθύνων σύμβουλος του «Innovation Brain», Lucas Fecker


    Παρόν στη διεκδίκηση της ΕΒΖ δηλώνει το Innovation Brain, παρά το αναπάντεχο αδιέξοδο που προέκυψε τα τελευταία 24ώρα. Όπως αναφέρει μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr ο εκπρόσωπος του fund, Lucas Fecker, παραμένουν στην υπόθεση και σκέφτονται, όπως τονίζει, να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στις αρχές της επομένης εβδομάδας.

    «Ποτέ δεν είπαμε ότι αποσυρόμαστε. Προσπαθούμε να βρούμε λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Fecker σχολιάζοντας τους λόγους που δεν καταθέσαν δεσμευτική προσφορά εξηγεί πως αυτό συνέβη γιατί δεν έλαβαν τις κατάλληλες διασφαλίσεις για τα χρήματα που θα έβαζαν στην ενδιάμεση περίοδο έως την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο.

    Συγκεκριμένα, όπως λέει, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για επιτόκιο ύψους 7,5% που πρόσφερε το fund για να δανείσει την ΕΒΖ, ως ιδιαίτερα ακριβό. «Δεν θέλαμε να δώσουμε λεφτά, χωρίς να έχουμε τον έλεγχο και χωρίς διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Fecker, σε αντίθεση με όσα κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα για την τύχη των εργοστασίων της βιομηχανίας, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο μονάδων, αλλά για την αξιοποίησή τους. Κάτι που όπως λέει έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει σε ανακοινώσεις στον Τύπο αλλά και στις συναντήσεις που είχε με τους τευτλοπαραγωγούς-συνεργάτες της βιομηχανίας.

    Πρόθεση της Innovation Brain, υπογραμμίζει, είναι να θέσει σε πλήρη λειτουργία τα δυο από τα τέσσερα εργοστάσια που διαθέτει η ΕΒΖ στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να επανέλθει η ετήσια παραγωγή ζάχαρης στους 100.000 τόνους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τα άλλα δυο εργοστάσια που παραμένουν κλειστά για πολλά χρόνια, όπως επισημαίνει, θα αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, οι οποίοι όμως κινούνται πάλι γύρω από τον αγροτικό τομέα (π.χ. θερμοκήπια για υδροπονική καλλιέργεια τομάτας).

    «Η επένδυσή μας βασίζεται πάνω στους Έλληνες αγρότες. Γιατί πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες. Η στρατηγική μας είναι εστιασμένη στην εγχώρια παραγωγή. Είναι λάθος ότι δεν θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα εργοστάσια», επισημαίνει ο κ. Fecker.

    Όσον αφορά στα σενάρια ύπαρξης και άλλων επενδυτών, ο εκπρόσωπος της Innovation Brain υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση είναι ελεύθερη να συνομιλήσει και με άλλους υποψήφιους, ωστόσο θεωρεί πως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καλύτερη πρόταση από τη δική τους.

    «Μπορούν να επιλέξουν κάποιον άλλο, εάν θεωρούν πως είναι καλύτερος από εμάς. Δεν βλέπουμε όμως κανέναν καλύτερο, κανείς δεν έχει προσφέρει περισσότερα χρήματα απ’ ότι εμείς», υπογραμμίζει ο ίδιος.

    Ο κ. Fecker εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει την ευκαιρία ανασυγκρότησης της ΕΒΖ να χαθεί, όπως συνέβη και με άλλες βιομηχανίες στη χώρα, και δηλώνει πεπεισμένος ότι η πρότασή τους είναι η καλύτερη για να ξαναγίνει μεγάλη η ΕΒΖ. «Η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης μπορεί να αναγεννηθεί και να παράξει υψηλής ποιότητας προϊόν, βρίσκοντας μια θέση στην παγκόσμια αγορά».



    ΣΧΟΛΙΑ