• Business

    Κρίστιαν Χατζημηνάς (THEON): Νέες εξαγορές το 2024 – Εξετάζουμε σοβαρά την είσοδο στο ΧΑ

    Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, Κρίστιαν Χατζημηνάς

    Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, Κρίστιαν Χατζημηνάς


    Σε νέες εξαγορές σε ΗΠΑ και Γερμανία θα προχωρήσει το EFA Group του Κρίστιαν Χατζημηνά, ενώ εξετάζει σοβαρά και την είσοδο στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, με στόχο την περαιτέρω άντληση κεφαλαίων.

    Πρόσφατα η Theon International, εισήχθη στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext). Συνολικά 15,4 εκατ. μετοχές τοποθετήθηκαν σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής τοποθέτησης, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατ. μετοχών του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης. Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αντιστοιχεί σε 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

    Ο κ. Χατζημηνάς, ο οποίος βραβεύτηκε από την EY ως «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου τόνισε ότι «στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τον κόσμο, στον τομέα φυσικά που δραστηριοποιούμαστε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από εξαγορές. Οι οποίες θα γίνουν στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε πιο δυναμικά, που είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία και αφορούν εταιρείες τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο νομίζω θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια σκηνή αμυντικών συστημάτων».

    Η EFA Group αποτελείται μέχρι στιγμής από πέντε εταιρείες που ασχολούνται με drones, αισθητήρες, logistics στο κομμάτι των αμυντικών συστημάτων και δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 αγορές παγκοσμίως. Για την είσοδο του EFA στο Χρηματιστήριο, ο κ. Χατζημηνάς επεσήμανε ότι αποτελούσε και προσωπική του επιθυμία να εισέλθει τουλάχιστον στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο αποκτά «βάθος» και μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια.

    Ήδη από την είσοδό της στο Άμστερνταμ, η THEON έχει καταφέρει να σηκώσει 150 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν σε εξαγορές.

    Ο τζίρος

    Όπως είπε ο κ. Χατζημηνάς το 2023 ο όμιλος EFA μαζί με την THEON έκανε με τζίρο 310 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 αναμένεται να πάει 30%-50% πάνω. «Έχουμε 95% της παραγωγικής μας διαδικασίας στην Ελλάδα αλλά μόνο 2% είναι οι πωλήσεις μας εδώ» είπε ο ίδιος.

    Ο κ. Χατζημηνάς είπε ότι πολλές φορές τους έχουν προσεγγίζει για εξαγορές, ωστόσο έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν το ταξίδι, καθώς αυτό που κάνουν είναι μοναδικό και ήδη έχουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς.

    «Για να υπάρξει αμυντική βιομηχανία δείτε και τους γείτονες μας έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο οικοσύστημα και εμείς σαν EFA Group αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. μέχρι τώρα χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αλλάξει τώρα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, ελικόπτερα, αναβαθμίσεις αεροσκαφών, αυτά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ γιατί είναι και μεγαλύτερα πρότζεκτ» τόνισε.

    Κατά το 2022, μόνο η Theon είχε έσοδα 142,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση, η οποία σε επίπεδο τελευταίας τριετίας (2020-2022) ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το ίδιο έτος έφτασε το 27,8%.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: ΔΑΑ και Theon θα «τεστάρουν» αν αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές IPO

    Ολη η αλήθεια για την υπερκάλυψη της προσφοράς του Ελ. Βενιζέλος και ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ