• Business

    Κρίση στην ΕΥ: Σε απολύσεις οδηγεί η αποτυχία αναδιάρθρωσης

    • NewsRoom
    Ernst & Young

    O CEO της Ernst & Young Carmine Di Sibio


    Τέλος μπαίνει στα σχέδια της Ernst & Young για διαχωρισμό των ελεγκτικών  και συμβουλευτικών επιχειρήσεων, ύστερα από μήνες εσωτερικών διαφωνιών και αντιρρήσεων από τα στελέχη στις ΗΠΑ.

    Το project με την ονομασία Everest φιλοδοξούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στη λογιστική βιομηχανία, κατέρρευσε όμως υπό το βάρος των διαφωνιών φέρνοντας τριγμούς στην εταιρεία και ντόμινο εξελίξεων.

    Σύμφωνα με τους FT η βρετανική εταιρεία ετοιμάζεται πλέον για περικοπές και απολύσεις μετά την αποτυχημένη προσπάθεια, με την CEO του Ηνωμένου Βασιλείου Anna Anthony να παραδέχεται σε εταίρους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Αντίστοιχα και η εταιρεία της Αμερικής θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

    Μόνο το εσωτερικό κόστος του project που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ξεπέρασε τα 300 εκατ. δολαρίων, και αφορούσε εργασία του προσωπικού της EY.

    Πως το project οδηγήθηκε στην κατάρρευση

    Εγκέφαλος του project ήταν ο διευθύνων Σύμβουλος Carmine Di Sibio, ο οποίος είδε μια ευκαιρία απελευθέρωσης των δύο τμημάτων από τους κανόνες που αφορούσαν τη σύγκρουση συμφερόντων στις δραστηριότητές τους.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι σύμβουλοι θα είχαν λάβει μερίδια στις νέες επιχειρήσεις αξίας έως και εννέα φορές την ετήσια αμοιβή τους, ενώ οι εταίροι της ελεγκτικής μονάδας θα αναμενόταν να έχουν απολαβές έως και τέσσερις φορές τα ετήσια κέρδη τους.

    Το σχέδιο διάλυσης της EY απαιτούσε έγκριση από τους περισσότερους από 13.000 εταίρους ανά χώρα. Ένα βασικό σημείο είναι όλοι οι εταίροι έχουν την ίδια βαρύτητα κάτι που αποδείχθηκε αδυναμία σε περιόδους διαφωνίας. Οι εταίροι στις ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος βραχίονας της EY, ήταν αυτοί που οδήγησαν την πρόταση σε ναυάγιο.

    Στις ΗΠΑ δεν ήταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για μία σοφή επιλογή κρίνοντας ότι ελεγκτική εταιρεία δεν θα ήταν αρκετά ισχυρή οικονομικά για να διατηρήσει την ποιότητα του ελέγχου. Η Julie Boland, η οποία διευθύνει την αμερικανική εταιρεία, έθεσε σε αμφιβολία το μέλλον του έργου τον περασμένο μήνα, ζητώντας «παύση» στον προγραμματισμό των εργασιών.

    Η διάσπαση τέθηκε για πρώτη φορά εσωτερικά το 2021, όταν οι εταιρείες συμβούλων βίωναν ιστορική ανάπτυξη λόγω της έκρηξης των εταιρικών έργων πληροφορικής λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις των συμβουλευτικών εταιρειών έκτοτε υποχώρησαν και το κόστος του χρέους αυξήθηκε, περιπλέκοντας τις οικονομικές προβλέψεις που χρησιμοποιούσε η EY.



    ΣΧΟΛΙΑ