• Business

    Κρυφό χαράτσι σε χήρους και χήρες φέρνει το νέο ασφαλιστικό


    Ούτε οι χήροι και οι χήρες δεν θα γλιτώσουν από την καταστροφική μανία του νέου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει «κρυφές» περικοπές και στις συντάξεις χηρείας.

    Η αλλαγή που επιφέρουν οι προτάσεις της κυβέρνησης στις συντάξεις χηρείας είναι η εξής: μέχρι τώρα, οι χήροι και οι χήρες μπορούσαν να επιλέξουν αν η παρακράτηση 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης θα γίνει από την κύρια σύνταξή τους ή από τη σύνταξη χηρείας. Και φυσικά επέλεγαν τη χαμηλότερη σύνταξη, ώστε να είναι χαμηλότερη αναλογικά και η παρακράτηση. Όμως με το νέο νομοσχέδιο η παρακράτηση αυτή θα υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερη παρακράτηση.

    Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους χήρους και τις χήρες που βλέπουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κύρια σύνταξή τους και τη σύνταξη χηρείας τους. Αν, για παράδειγμα, μία χήρα παίρνει κύρια σύνταξη 600 ευρώ και σύνταξη χηρείας 1.400 ευρώ, σήμερα η παρακράτησή της είναι 36 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα είναι 100 ευρώ, δηλαδή σχεδόν θα τριπλασιαστεί.

    Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση αυτή αφορά σε όλους τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας, που είναι περισσότεροι από 590.000.



    ΣΧΟΛΙΑ