• Business

    KPMG: Πόσες εταιρείες έδωσαν αυξήσεις στους εργαζόμενους το 2018

    KPMG


    Ολοκληρώθηκε, για εικοστή πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2018. H ετήσια αυτή έρευνα διεξάγεται από την KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

    Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 154 θέσεις εργασίας και για το 2018 βασίστηκε σε δείγμα 110 εταιρειών και περίπου 39 000  κατόχων θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

    • 9% χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν ο ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων (turnover), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3.9% (διάμεσος) για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και στο λιανεμπόριο.
    • 20% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων εργασίας την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-45 ετών που ανήκαν στις κατηγορίες μεσαίων διοικητικών στελεχών και διοικητικού προσωπικού.
    • 24% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2018 σε όλους τους εργαζομένους τους, ενώ 50% μόνο σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων το 2018 κινήθηκε στο 1.5% (διάμεσος), ενώ οι προβλέψεις για το 2019 προσδιορίζουν το ποσοστό αυτό στο 2% (διάμεσος).
    • Το ποσό που αποδόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2018 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.7% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
    • 60% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου.

    Μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές οι προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειοψηφία αυτών να έχει απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: KPMG: Νέος Senior Partner ο Νικόλαος Βουνισέας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα βιβλία, βιβλιοθήκες και laptops σε σχολεία από την KPMG



    ΣΧΟΛΙΑ