• Business

    Πώς η μετοχή της Currys «τρέχει» τις εξελίξεις με την Κωτσόβολος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Alex Baldock, CEO Currys

    Alex Baldock, CEO Currys


    Οι μέτοχοι της βρετανικής πολυεθνικής Currys, ιδιοκτήτριας της Κωτσόβολος είναι αυτοί, που στην πραγματικότητα «τρέχουν» τις εξελίξεις σε σχέση με την πώληση της εν Ελλάδι θυγατρικής της.

    Μπορεί ο επικεφαλής της Curry’s να είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αν δεν είναι καλό το τίμημα δεν θα πουληθεί η Κωτσόβολος ωστόσο η πορεία της μετοχής καταδεικνύει ότι η εταιρεία έχει ανάγκη την  ένεση ρευστότητας μετά τις πιέσεις που δέχεται από την πτώση κατανάλωσης στις άλλες αγορές εκτός Ελλάδας, που δραστηριοποιείται.

    Απώλειες που προσεγγίζουν το 30%

    Σε ετήσια βάση η μετοχή της Curry’s καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν το 30%. Από τα 71,35 ευρώ στις 11 Ιουλίου του προηγούμενου χρόνου, η μετοχή διαμορφώνεται έναν χρόνο μετά στα 50,8 ευρώ καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 28,%.

    Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση σε επίπεδο τριμήνου. Στις 10 Μαρτίου η μετοχή είχε φτάσει στα 75,3 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 32% πριν αρχίσει την πτωτική πορεία που την καθήλωσε πέριξ των 50 ευρώ με μικρές διακυμάνσεις.

    Με μια κεφαλαιοποίηση περίπου στα 611 εκατ. ευρώ από περίπου 850 εκατ. ευρώ που ήταν έναν χρόνο πριν, η εταιρεία μετρά σημαντικές απώλειες και με την πρόβλεψη για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων και κατά συνέπεια συμπίεσης της κατανάλωσης, η πώληση του κορυφαίου asset της Currys σε αυτή τη συγκυρία είναι ίσως μονόδρομος.

    Η δήλωση που δεν χαροποίησε τους μετόχους

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλεξ Μπάλτοκ μπορεί να αναδιπλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πίεση για πώληση και ότι αν δεν επιτευχθεί καλή τιμή για την ελληνική εταιρεία δεν θα πουλήσουν. «Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος» είπε ο CEO, δήλωση ωστόσο η οποία μάλλον δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους μετόχους, καθώς την ίδια μέρα η μετοχή έπεσε στα 48,28 ευρώ στις 6 Ιουλίου από τα 53,45 ευρώ κάνοντας «βουτιά» 9,6% και με το κλείσιμο της εβδομάδας να διαμορφώνεται στα  49,70 ευρώ.

    Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η διακύμανση όταν με μια λιτή ανακοίνωση η Currys γνωστοποίησε τη στρατηγική επανεξέταση της επένδυσής της στην Κωτσόβολος, διαδικασία που θα μπορεί να οδηγήσει στην πώληση.

    Η μετοχή, λοιπόν, από τα 51,15 ευρώ στις 16 Ιουνίου άρχισε μια ανοδική πορεία, κλείνοντας στις 19 Ιουνίου στα 52,95 ευρώ, στις 20 Ιουνίου στα 54,10 ευρώ, στα 54,30 ευρώ στις 21 Ιουνίου, πιάνοντας το υψηλό της σημείο στα 54,50 ευρώ στις 22 Ιουνίου.

    Οι πιέσεις που έχει δεχτεί η κατανάλωση στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Σκανδιναβίας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του ομίλου.

    Τα έσοδα  μειώθηκαν κατά 7% (like for like basis), με μόνη εξαίρεση σε αυτή την καθοδική πορεία την Ελλάδα.

    Χαρακτηριστικό της εικόνας των μεγεθών του ομίλου είναι ότι η Currys δεν καταβάλει τελικό μέρισμα ενώ όπως επισημάνθηκε από τους επικεφαλής της στην πρόσφατη ενημέρωση στους αναλυτές, είναι  συνετή στον προγραμματισμό της, καθώς ανησυχεί για τις οικονομικές προοπτικές στις κύριες αγορές της.

    Ο όμιλος ανέφερε πτώση 38% στα κέρδη ολόκληρου του έτους, με την Ελλάδα, δηλαδή την Κωτσόβολος να αποτελεί τη «φωτεινή εξαίρεση».

    Σφικτό χρονοδιάγραμμα και σύντομες διαδικασίες

    Εξ’ ου και η διαδικασία πώλησης, την οποία «τρέχει» η Citi, που έχει προσληφθεί από τη βρετανική πολυεθνική με το χρονοδιάγραμμα να είναι σφικτό και γρήγορο σε μικρούς και σύντομους κύκλους, ώστε να μη διαταραχτεί η λειτουργία της εταιρείας, όπως είπε πρόσφατα ο CEO της Κωτσόβολος, κ. Γιάννης Βασιλάκος.

    Ήδη έχει σταλεί η  πρόσκληση στους υποψήφιους επενδυτές (funds και θεσμικούς) και η Citi βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής του ενδιαφέροντος με τη δεύτερη φάση, που αφορά στην αξιολόγηση των προτάσεων ώστε να γίνει πιο ενδελεχής ενημέρωση να ακολουθεί σύντομα.

    Η διαδικασία πώλησης, αν τελικά βρεθεί επενδυτής, θα είναι σύντομη και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Currys (Alex Baldock): Δεν θα πουλήσουμε την Κωτσόβολος, αν δεν πετύχουμε καλή τιμή

    Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Τι θα κερδίσει ο νέος στρατηγικός επενδυτής από εμάς

    Κωτσόβολος: Αλλάζει χέρια για τέταρτη φορά στην ιστορία της



    ΣΧΟΛΙΑ