• Business

    Κλείστε τώρα τα μπλοκάκια: Γιατί οι λογιστές διατάζουν 300.000 ελ. επαγγελματίες: 


    Αν έχετε επισκεφθεί πρόσφατα την εφορία της περιοχής σας, πιθανόν να παρατηρήσατε μία κάπως αυξημένη κίνηση στο τμήμα Μητρώου. Πάντως, οι εργαζόμενοι στα τμήματα Μητρώου σίγουρα το έχουν αντιληφθεί, καθώς ο φόρτος εργασίας τους το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ασυνήθιστα πολύ. Και υπάρχει μία πολύ απλή εξήγηση γι’ αυτό.

    Η εξήγηση αυτή είναι ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν (προφανώς μετά από παραίνεση των λογιστών τους, που ξέρουν τι επίκειται) να κλείσουν τα «μπλοκάκια» τους, προκειμένου να γλιτώσουν την νέα φορολογική… θύελλα που θα πλήξει όσους δηλώνουν εισοδήματα μέσω τιμολογίων παροχής υπηρεσιών (και κυρίως όσους έχουν παράλληλα και εισοδήματα από μισθωτή εργασία) και αναμένεται να είναι πιο καταστροφική από ποτέ.

    Και είναι μία μάλλον λογικότατη κίνηση από μέρους τους, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι επιβαρύνσεις συνεπάγεται το «μπλοκάκι»: φορολόγηση εισοδήματος με 22% από το πρώτο ευρώ (που ειδικά για όσους έχουν και εισοδήματα από μισθωτή εργασία μπορεί να φτάσει ως και το 45%), ασφαλιστική εισφορά της τάξεως του 27% του καθαρού εισοδήματος (ακόμα κι αν το εισόδημα είναι μηδενικό, επιβάλλεται η ελάχιστη εισφορά των 131 ευρώ το μήνα!), και φυσικά το πανταχού παρόν τέλος επιτηδεύματος, που ανέρχεται σε 650 ευρώ και επιβάλλεται ακόμα και σε όσους απλά έχουν ένα μπλοκάκι, ακόμα κι αν αυτό τους αποφέρει μηδενικό εισόδημα…

    Έτσι, φορολογούμενοι που απλώς κρατούσαν ένα μπλοκάκι χωρίς να έχουν εισοδήματα από αυτό, ελπίζοντας να βρουν σύντομα κάποια απασχόληση, προτιμούν τώρα να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών, ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα.

    Θα έλεγε κανείς ότι η επίμονη υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών θυμίζει ως ένα βαθμό το «φιάσκο» των κυβερνήσεων των μνημονίων με τα τέλη κυκλοφορίας: στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα για το Δημόσιο, αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας σε τέτοιο βαθμό, που ένας πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων προτίμησε να παραδώσει τις πινακίδες του οχήματός του, παρά να πληρώσει, με αποτέλεσμα βέβαια όλες οι προβλέψεις εσόδων να τιναχτούν στον αέρα.

    Κάπως έτσι και με τα «μπλοκάκια»: στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, ωθεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει όχι σε αύξηση, αλλά σε μείωση των δημοσίων εσόδων.

    Δεν είναι δα και… πυρηνική φυσική. Απλή λογική είναι…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-ar-panteliadis-sto-mononews-miosame-tis-times-kata-5-sta-market/80152

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ekplixi-ellines-agorazoun-ich-ke-kovoun-fagito/80056

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ