• Business

    Κληρώνει σήμερα για το deal Delivery Hero- Όμιλος Μούχαλη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Κρίσιμη για την υλοποίηση του deal μεταξύ της Delivery Hero, μητρικής της e-food, και των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη, ΑΛΦΑ Διανομές ΑΕ, ΙΝΚΑΤ ΑΕ, Delivery ΙΚΕ και e-table ΙΚΕ, είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 12.30 το μεσημέρι.

    Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η αρνητική εισήγηση των ελεγκτών της Επιτροπής για ζητήματα που αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα των εστιατορίων και των πλατφορμών e-table και e-food, οι οποίες μετά την εξαγορά θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Delivery Hero.

    Συγκεκριμένα οι ελεγκτές έκριναν πως μετά την εξαγορά εκτιμάται ότι προκύπτουν «ενδεχόμενες συσπειρωτικές επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς από τον συνδυασμό των σημαντικών δραστηριοτήτων της νέας οντότητας στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια μέσω της πλατφόρμας e-table και στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού μέσω της πλατφόρμας e-food».

    Στην εισήγηση τους πάντως προς την Ολομέλεια, άφηναν «ανοιχτό» το παράθυρο να εγκριθεί το deal εφόσον υπήρχαν δεσμεύσεις για σημαντικά διορθωτικά μέτρα.

    Στο πλαίσιο αυτό, η  Delivery Hero  υπέβαλε στις 6 Απριλίου προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προτάσεις της για διορθωτικά μέτρα που δεσμεύεται να αναλάβει, προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες και η εξαγορά α εγκριθεί τελικά από την Ολομέλεια.

    Oι δεσμεύσεις της Delivery Hero

    Συγκεκριμένα η Delivery Hero, ιδίως μέσω του efood, αναλαμβάνει στην ελληνική επικράτεια την υποχρέωση:

    • να μην δεσμεύει τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια, όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες πελάτες/εστιατόρια. Οι τελευταίοι θα είναι ελεύθεροι να αγοράζουν καθεμία από τις υπηρεσίες ξεχωριστά.
    • να μην παρέχει  ειδικές εκπτώσεις ή/και να μην χρεώνει μειωμένες προμήθειες/αμοιβές όταν αγοράζουν τόσο υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού (ιδίως από την πλατφόρμα efood) όσο και υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια (είτε μέσω της πλατφόρμας efood, σε περίπτωση που το e-table εμφανίζεται σε αυτή, είτε απευθείας από το e-table).

    Προτίθεται επιπλέον να τροποποιήσει το πρότυπο συμφωνητικό που χρησιμοποιεί η e-table για τη συνεργασία με τα εστιατόρια: «Η παροχή των υπηρεσιών του e-table είναι ανεξάρτητη από την παροχή οποιωνδήποτε άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών που μπορεί να παρέχονται σε εστιατόρια και η προμήθεια/τιμές του παρόντος συμφωνητικού αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες που παρέχονται με βάση αυτό».

    Επίσης η Delivery Hero θα τροποποιήσει τους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις για τη χρήση της ιστοσελίδας www.e-food.gr και της αντίστοιχης εφαρμογής: «Οι υπηρεσίες κράτησης τραπεζιού που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας e-table μπορούν να αγοραστούν από τους Πελάτες ανεξάρτητα από τις Υπηρεσίες Παραγγελίας και Παράδοσης που παρέχονται από την Εταιρεία [ενν. η Online Delivery S.A.]. Οι Πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν τις Υπηρεσίες Παραγγελίας ή/και Παράδοσης για να μπορέσουν να αγοράσουν τις Υπηρεσίες Κράτησης Τραπεζιού και αντιστρόφως.

    Για καθεμία από τις υπηρεσίες ισχύει ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική- η τιμολογιακή ή/και εμπορική πολιτική των Υπηρεσιών Κράτησης Τραπεζιού είναι εντελώς ανεξάρτητη από την τιμολογιακή ή/και εμπορική πολιτική των Υπηρεσιών Παραγγελίας ή/και Παράδοσης. Η Εταιρεία δεν παρέχει τις Υπηρεσίες Παραγγελίας και Παράδοσης και τις Υπηρεσίες Κράτησης Τραπεζιού σε χαμηλότερη τιμή όταν ο Πελάτης αγοράζει και τους δύο τύπους υπηρεσιών»

    Η Delivery Hero σημειώνει πως προτίθεται να αναλάβει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για διάστημα 2 ετών από την ημερομηνία ανάληψης της υποχρέωσης, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί από την Ε.Α την επανεξέταση των διορθωτικών μέτρων, σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς μεταβληθούν σημαντικά και σε μόνιμη βάση.

    Παράλληλα αναλαμβάνει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα από την ανάληψη των διορθωτικών μέτρων.

    Η σημερινή συνεδρίαση

    Κατόπιν των δεσμεύσεων από την εταιρεία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δώσει περιθώριο έως και χθες προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να υποβάλει παρατηρήσεις του επ΄ αυτών και να διατυπώσει τις απόψεις του αναφορικά με την ικανότητα των δεσμεύσεων να εξαλείψουν τα προβλήματα ανταγωνισμού που έχουν επισημανθεί στην Εισήγηση.

    Έτσι στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστούν και θα συζητηθούν με τα εμπλεκόμενα μέρη όλα τα παραπάνω ώστε ακόμη και εντός της ημέρας -εφόσον δεν απαιτηθεί και νέα συνεδρίαση- να υπάρξουν αποφάσεις επί του ζητήματος. Εάν δηλαδή θα δοθεί το «πράσινο φως» για το deal ή θα ανάψει «κόκκινο »και δεν θα προχωρήσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Delivery Hero – Όμιλος Μούχαλη: Οι δεσμεύσεις για να ανάψει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο deal

    Delivery Hero-Όμιλος Μούχαλη: Αρνητική η εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά



    ΣΧΟΛΙΑ