• Business

    «Κλείδωσε»: Δύο self tests, από 5 εταιρείες, στα φαρμακεία της Ελλάδας


    «Πράσινο φως» για την προμήθεια των φαρμακείων της χώρας με δύο διαφορετικά self tests έλαβαν πέντε εταιρείες, οι οποίες είχαν προκριθεί κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, από το σύνολο των 30 συνολικά που κατέθεσαν προσφορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο πήραν η εταιρεία ROCHE DIAGNOSTICS (HELLAS) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, η οποία θα διαθέσει το δικό της αυτοδιαγνωστικό τεστ και οι εταιρείες SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΑΝΑΤS Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορική-Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών υλικών Κατασκευαστική- Τεχνική-Βιομηχανική- Διαχείριση ακινήτων και ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ Β.ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (MARVIFARM), που θα διαθέσουν το τεστ της κινεζικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Joysbio.

    Η απόφαση ελήφθη με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, αφού πρώτα αξιολογήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές τους. Τα τεστ αγοράστηκαν σε τιμές από 2,29 έως 4,00 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ η συνολική δαπάνη για το κράτος αγγίζει τα 30,205 εκατ. ευρώ.

    Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, αφορούσε στην επείγουσα προμήθεια έως και 10 εκατ. ταχέων διαγνωστικών τεστ, με τη διαδικασία του self-testing, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

    Μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν από κάθε εταιρεία, η Επιτροπή Τεχνικής Αξιολόγησης Προσφορών και Ποιοτικής Παραλαβής αποφάσισε την αποδοχή των οικονομικών προσφορών πέντε εταιρειών, οι φάκελοι των οποίων είχαν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση της νομιμότητας τους.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ρινικά τεστ και όχι σιέλου, τα οποία θα διενεργούνται κατ’ οίκον, χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας, ενώ θα συνοδεύονται και από φυλλάδια χρήσης με οδηγίες στα ελληνικά, οι οποίες θα παρέχονται με σύντομη,  κατανοητή μορφή (π.χ. εικονογράφηση).

    Πάνω από 9 εκατ. τεστ σε 7 ημέρες

    Οι πέντε εταιρείες – προσωρινοί ανάδοχοι που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό, δεσμεύονται να παραδώσουν συνολικά 9.400.000 τεστ στις φαρμακαποθήκες, μέσα σε διάστημα 7 ημερών.

    Αναλυτικά:

    Roche: 1.900.000 τεμάχια, στην τιμή των 4€, συνολικής αξίας 7.600.000,00€.

    Ξενοφών Γερμανός: 2.500.000 τεμάχια, στην τιμή των 2,29€, συνολικής αξίας 5.725.000,00€.

    Swiss Med: 3.000.000 τεμάχια, στην τιμή των 3,36€, συνολικής αξίας 10.080.000,00€

    Anats: 1.000.000 τεμάχια τεστ, στην τιμή των 3,30€, συνολικής αξίας 3.300.000,00€.

    MARVIFARM: 1.000.000 τεμάχια, στην τιμή των 3,45€, συνολικής αξίας 3.450.000,00€.

    Οι παραδόσεις στις φαρμακαποθήκες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και από εκεί θα γίνει και η τελική διανομή τους στα φαρμακεία της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, κάθε πολίτης της χώρας θα δικαιούται τη δωρεάν προμήθεια ενός self test την εβδομάδα, για διάστημα δύο μηνών.  Με αυτό το δεδομένο, τα 10 εκατ. τεστ καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν μίας μόνο εβδομάδας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, οι εταιρείες-προσωρινοί ανάδοχοι, δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον περαιτέρω εφοδιασμό της αγοράς.

    Υποχρεωτικά τεστ και δήλωση κρουσμάτων

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να φτάσουν τα self tests στα φαρμακεία το αργότερο μέχρι τις 12 του μήνα ενώ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα τα προμηθεύονται κατά προτεραιότητα μαθητές και εκπαιδευτικοί.

    Το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, αναπτύσσει την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα δηλώνονται τα θετικά κρούσματα από τους ίδιους τους πολίτες.  Το “παζλ” συμπληρώνει ειδική τροποποίηση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να «μπλοκάρει» την προμήθεια τεστ από τον πολίτη, όταν έχει ήδη παραλάβει τα 4 τεστ του μήνα με βάση τον ΑΜΚΑ του.

    Η υποχρεωτική διενέργεια του τεστ στους μαθητές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς τους, όπως δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

    Το ίδιο μοντέλο εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και για εργαζομένους συγκεκριμένων κλάδων που αναμένεται να ανοίξουν το προσεχές διάστημα, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, οι μεταφορές (χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αερομεταφορές), οι εκπαιδευτικές μονάδες (εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό), καθώς και τα δικαστήρια, οι οποίοι θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο.

    Σε κάθε περίπτωση το θετικό αποτέλεσμα, για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας.

    H ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό θα γίνει σήμερα, Παρασκευή (2/4) στις 18:00, από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος θα εξηγήσει τόσο τον τρόπο διανομής αλλά και το πώς θα χρησιμοποιούνται.

    Τέλος, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και ένα βίντεο με οδηγίες για τον τρόπο χρήσης από τους πολίτες, τις δικλείδες ασφαλείας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζεται η διενέργεια του τεστ.



    ΣΧΟΛΙΑ