• Business

    Klarna: Μείωση των ζημιών έφερε η αύξηση των πωλήσεων και η περικοπή του κόστους

    • Bloomberg
    Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna φωτογραφία: Chris Ratcliffe/Bloomberg

    Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna φωτογραφία: Chris Ratcliffe/Bloomberg


    Μείωση των ζημιών της εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του έτους η Klarna Bank, της οποία η πελατειακή βάση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

    Η εταιρεία fintech με έδρα τη Στοκχόλμη ανακοίνωσε προσαρμοσμένες λειτουργικές ζημιές περίπου 2 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (185 εκατομμύρια δολάρια) για τους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, από 6,2 δισεκατομμύρια κορώνες την ίδια περίοδο του 2022.

    Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15% στα 10,5 δισεκατομμύρια κορώνες.

    Ανάπτυξη στην Ευρώπη

    Η αξία των αγαθών που πουλήθηκαν μέσω της Klarna αυξήθηκε κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το περυσινό, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα.

    Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις στους πελάτες σε πολλές αγορές, οι απώλειες μειώθηκαν στο 0,39% της ακαθάριστης αξίας των εμπορευμάτων, σε σύγκριση με 0,7% ένα χρόνο πριν.

    Η Klarna, που κάποτε ήταν η startup με την μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, προσφέρει την πρωτοποριακή υπηρεσία buy-now-pay-later (αγόρασε τώρα πλήρωσε αργότερα) σε περίπου 150 εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως που θέλουν να κατανείμουν το κόστος των διαδικτυακών αγορών.

    Η ανάπτυξή της σημειώνεται την ώρα που άλλοι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς αποχωρούν από την Ευρώπη, με την Clearpay να τερματίζει τις δραστηριότητές της αυτό το καλοκαίρι και την ZIP να έχει αποχωρήσει από πέρυσι.

    Το 2022, η αποτίμηση της Klarna μειώθηκε στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μείωσε τις θέσεις εργασίας, τους χώρους γραφείων και άλλα κόστη, καθώς οι επενδυτές επανεξέτασαν την ανάπτυξη της εύκολης πίστωσης σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων.

    Η Klarna ανακοίνωσε αρνητικές ταμειακές ροές 4,3 δισεκατομμυρίων κορωνών για το εξάμηνο, σε σύγκριση με 9,8 δισεκατομμύρια κορώνες την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων της συρρικνώθηκε από πάνω από 6.000 σε περίπου 5.200.

    Διαβάστε ακόμη:

    Public & Klarna: Η συνεργασία που άλλαξε τις πληρωμές στην Ελλάδα

    UBS: Τραπεζικό ρεκόρ εν μέσω της απορρόφησης της Credit Suisse – Στα 29 δισ. δολ. τα κέρδη β’ τριμήνου

    Ο τυφώνας Ιντάλια απειλεί τα κέρδη του Γουόρεν Μπάφετ



    ΣΧΟΛΙΑ