• Business

    Κυριάκος Μητσοτάκης και ΡΑΕ στο πλευρό των πολιτών: Όχι στις πονηρές και καταχρηστικές συμπεριφορές

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση στην ενεργειακή κρίση είναι στο πλευρό των πολιτών -και όχι των ισχυρών- θα δώσει σήμερα, σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12.00.

    Θα συζητηθεί το Νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Ειδικότερα, πηγές αναφέρουν ότι σήμερα, Τετάρτη, μία μέρα πριν από τις back to back Συνόδους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός θέλει να βρεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να απευθυνθεί στους πολίτες. Να τους δείξει, αναφέρουν πηγές, ότι είναι στο πλευρό τους στη μάχη τους  με την ακρίβεια αλλά και απέναντι σε οποίον στη δύσκολη αυτή συγκυρία εκδηλώνει καταχρηστικές συμπεριφορές.

    «Στο μέτρο τους εφικτού, εξαντλούμε τα περιθώρια, χωρίς λαϊκισμούς και με υπευθυνότητα αλλά και με αυστηρότητα απέναντι στους πονηρούς που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη δύσκολη συγκυρία αυξάνοντας το βάρος στους πολίτες», είναι το μήνυμα που θα περάσει ο Πρωθυπουργός, αναφέρουν οι πηγές.

    Το μήνυμα αυτό θα έχει δύο αποδέκτες: Τους πονηρούς της αντιπολίτευσης που θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα στον κόσμο ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις (θεωρία από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης) και τους πονηρούς των εταιρειών που αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια από σταθερά σε κυμαινόμενα.

    Αναμένεται  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιδράσει με αυστηρότητα για το θέμα που έχει προκύψει με τους ιδιώτες παρόχους που σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών στη ΡΑΕ προχωρούν σε μονομερείς αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, νομότυπα αλλά καταχρηστικά.

    Σχετικά με το θέμα των αλλαγών  που κάνουν κάποιες εταιρείες στα τιμολόγια  των πελατών τους, ανακοινώνοντάς το στα «ψιλά γράμματα», η ΡΑΕ χθες ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν η ενημέρωση του καταναλωτή δεν έχει γίνει με τον τρόπο που προβλέπει ο Κανονισμός Προμήθειας.

    Στην ίδια γραμμή με την ανακοίνωση της ΡΑΕ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί με αυστηρό τόνο σε όποιους κάνουν τη δύσκολη συγκυρία ακόμη δυσκολότερη στους καταναλωτές.

    Κανένα περιθώριο στο ΣΥΡΙΖΑ

    Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την κυβέρνηση, επιχειρεί να «οικοδομήσει» ένα αφήγημα για να εμφανίζεται η κυβέρνηση υποχωρητική έναντι των επιχειρηματιών ενέργειας.

    Τη στιγμή μάλιστα που αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μπλοκάρει για τέσσερα χρόνια την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να μείνει στην εποχή του λιγνίτη, τότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα θα ήταν πολύ περισσότερη από το 39% που είναι σήμερα και το κόστος ενέργειας χαμηλότερο…

    Σε αυτό λοιπόν το σημείο, ο Πρωθυπουργός θέλει να προλάβει πριν ένας ανούσιος λαϊκισμός από τον κ. Τσίπρα, του οποίου η ενεργειακή πολιτική βασιζόταν στον να μην κάνει τίποτα, ανατρέψει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει κάνει πολλά στα ενεργειακά. Και, κυρίως, χαλάσει την εικόνα στήριξης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που αποκτά με την επιδοματική της πολιτική η κυβέρνηση.

    Μετά την ηχηρή παρουσία στη Βουλή, από αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τη μάχη και για δομικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας στη Σύνοδο με την Κομισιόν, επιδιώκοντας πιο μόνιμες λύσεις στην ενεργειακή κρίση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για καιρό.

    ΡΑΕ: Κυρώσεις για τις αλλαγές στα τιμολόγια χωρίς ξεκάθαρη ενημέρωση, αλλά ίσως με καθυστέρηση

    «Οι παραβιάσεις του Κώδικα Προμήθειας και οι καταχρηστικές πρακτικές θα τύχουν των ανάλογων κυρώσεων» τόνισε χθες η ΡΑΕ, εκφράζοντας την πρόθεση να σταθεί απέναντι στις εταιρείες προμήθειας που επιλέγουν να αλλάξουν τα σταθερά τιμολόγια των καταναλωτών χωρίς ξεκάθαρη ενημέρωση.

    Όπως τόνισε η Αρχή, θα διασφαλίσει ότι το δικαίωμα του καταναλωτή σε ατομική, έγκαιρη και διαφανή ενημέρωση δεν θα μείνει «κενό γράμμα», αν και είναι  δραματικά υποστελεχωμένη, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του ελέγχου των προμηθευτών και της επιβολής κυρώσεων.

    Εξάλλου σημειώνει ότι ο Κανονισμός Προμήθειας και δρομολόγησης κυρωτικών διαδικασιών είναι σύνθετες και επίπονες και διενεργούνται, διακριτά ανά Προμηθευτή, υποδηλώνοντας…καθυστερήσεις.

    Πολλά τα παράπονα καταναλωτών

    Η τακτική παρόχων να προχωρούν σε μονομερείς αλλαγές των σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα, λόγω της αύξησης της τιμής της χονδρεμπορικής. συσσώρευσε παράπονα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος στη ΡΑΕ.

    Στην πρακτική αυτή οι εταιρείες καταφεύγουν, αξιοποιώντας τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό των προμηθευτών υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια μιας αλλαγής ερμηνείας κατά το δοκούν.

    Ειδικότερα, στο άρθρο 17.5 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε τροποποίηση των όρων της παρούσης για σπουδαίο λόγο, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας και αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».

    Θεωρώντας ότι  η αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας αποτελεί «σπουδαίο λόγο» προχωρούν σωρηδόν και μονομερώς σε αλλαγή των σταθερών τιμολογίων.

    Ο συνηθέστερος τρόπος ενημέρωσης του καταναλωτή είναι μέσω του έντυπου του λογαριασμού, προς το τέλος με ψιλά γράμματα, στα οποία δύσκολα θα εστιάσει κάποιος, ή με sms.

    Τυπικά επομένως, δεν παραβιάζουν τον κώδικα ως προς την ενημέρωση των πελατών τους ωστόσο δεν τον ενημερώνουν με σαφήνεια και έτσι θεωρείται ότι συναινεί στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική.

    Η ΡΑΕ απαντάει ότι η ενημέρωση «σε ειδικό πεδίο του Λογαριασμού Κατανάλωσης» θεωρείται εφάμιλλη της ειδοποίησης μέσω επιστολής με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται κατά τρόπο ισοδύναμο ο επιδιωκόμενος σκοπός, δηλαδή η λήψη γνώσης του πελάτη.

    Δίνει έμφαση δηλαδή η ΡΑΕ στην πραγματικότητα αν μπορεί ή όχι ο πελάτης να δει τα ψιλά γράμματα, γιατί αν δεν μπορεί τότε  καταλήγουν να ακυρώνουν την πρακτική αποτελεσματικότητα του δικαιώματος του καταναλωτή. Τα ψιλά γράμματα συνιστούν πρακτικές που εν τέλει αντιστρατεύονται την εκπλήρωση της υποχρέωσης προηγούμενης ειδοποίησης.

    Η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ

    Χθες η ΔΕΗ διαχώρισε τη θέση της από το θέμα που είχε προκύψει και ανακοίνωσε ότι τα σταθερά συμβόλαια της ΔΕΗ myHome Enter, myHome Enter+ και myHome Online έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

    Τόνισε ότι “τα συμβόλαια αυτά δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της, που έχουν επιλέξει προϊόντα σταθερού τιμολογίου”.



    ΣΧΟΛΙΑ