• Business

    Κίνημα «δεν πληρώνω ενοίκιο» από τις αλυσίδες λιανικής για όσο παραμένουν κλειστά τα καταστήματα


    Αποφασισμένες να διεκδικήσουν αναπροσαρμογή των μισθωμάτων για όσο διάστημα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά εμφανίζονται οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες αλυσίδες έχουν προσεγγίσει ήδη τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ζητώντας γενναίες διευκολύνσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει το λιανεμπόριο και ολόκληρη η οικονομία ενώ κάποιοι έχουν πάρει ένα βήμα παραπέρα και διαπραγματεύονται την αναστολή καταβολής των μισθωμάτων.

    Όπως λένε πηγές προσκείμενες στις αλυσίδες, από την στιγμή που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα καταστήματά τους και δεν έχουν έσοδα, τότε θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή και των μισθωμάτων, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτων των λειτουργικών εξόδων, ειδικά εάν το κατάστημα βρίσκεται σε εμπορικό δρόμο υψηλής επισκεψιμότητας.

    Η οικονομική πραγματικότητα, επισημαίνουν οι ίδιοι, «έχει αλλάξει δραματικά και πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα», σημειώνοντας πως εγχώριοι και ξένοι αναλυτές αναμένουν δραματική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Τον μηδενισμό υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές ζητά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των λιανεμπορικών επιχειρήσεων. «Το υποχρεωτικό κλείσιμο», σύμφωνα με τον ΕΣΑ, πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης του εμπορίου γιατί κλείσιμο, χωρίς μέτρα στήριξης αποτελεί καθαρή οικονομική αυτοκτονία του εμπορίου».

    Από την πλευρά τους, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους ενοικιαστές τους, έχουν προχωρήσει ήδη σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, με τον διακριτικό τίτλο ΕΠΟΕΣ υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μειώσεων ενοικίων που φτάνουν ακόμα και το 60%.

    Η ΕΠΕΣ επισημαίνει πως «η τάση αυτή πρέπει να γενικευτεί, με την ενθάρρυνση τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των επίσημων/θεσμοθετημένων εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων, με καλή πίστη και με τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, επωφελές για όλες τις πλευρές, σε μία αγορά η οποία το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθεί να δοκιμάσει τις αντοχές, αν όχι την επιβίωσή της».



    ΣΧΟΛΙΑ