• Business

    Κίνα: Ρήτρα πολιτικής σταθερότητας βάζουν οι υποψήφιοι επενδυτές


    Πεντέμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, η εικόνα της χώρας φαίνεται ότι επέστρεψε στην πλευρά της αναξιοπιστίας. Ή – πιο ψύχραιμα, αν θέλετε –, στην πλευρά της ανησυχίας και της αβεβαιότητας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα όσα συνέβησαν σε mini road show, που οργάνωσε στο Πεκίνο ελληνοκινεζικό γραφείο, που έχει έδρα και στην Αθήνα, και προσφέρει υπηρεσίες διευκόλυνσης για τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά παρουσιάζει και επενδυτικές ευκαιρίες.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν από δύο Κυριακές σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. (Οι παρουσιάσεις εταιρειών και οι ημερίδες στην κινεζική πρωτεύουσα γίνονται – όσο κι αν φαίνεται περίεργο – τις Κυριακές, καθώς είναι η μέρα, όπου στην κινεζική πρωτεύουσα τα αυτοκίνητα δεν είναι ακινητοποιημένα στους δρόμους λόγω της αφόρητης κυκλοφοριακής συμφόρησης, κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχουν το χρόνο να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις, που τους ενδιαφέρουν).

    Περί τις 10 οικογένειες της πόλης έδωσαν το «Παρών», αριθμός άκρως ικανοποιητικός, όπως μου λένε οι επαΐοντες.

    Αφού, λοιπόν, οι εκπρόσωποι του γραφείου ολοκλήρωσαν την παρουσίασή τους, ήρθε η στιγμή των ερωτήσεων… οι οποίες και ήταν καταιγιστικές και ντροπιαστικές για την Ελλάδα:

    «Παραμένουν οι Έλληνες πολιτικοί τόσο αναξιόπιστοι, όσο μαθαίνουμε ότι συμπεριφέρονται, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών με τους δανειστές τους ;», ήταν το βασικό ερώτημα των περισσότερων από αυτούς. Ο φόβος στα μάτια όλων ήταν φανερός, μήπως «βάλουμε χρήματα στη χώρα και αυτά πάνε στο βρόντο». Κι αυτό, γιατί ανησυχούν για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    «Παρακολουθούμε διαρκώς τους κινδύνους, που διατρέχει η χώρα σας, επειδή οι πολιτικοί δε θέλουν να λύσουν τα βασικά προβλήματα της οικονομίας», ήταν το σχόλιο ενός εκ των συμμετεχόντων, ο οποίος δήλωσε καλά πληροφορημένος για την Ελλάδα.

    Και πώς να μην είναι, όταν η ελληνική περίπτωση εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στα κινεζικά media.

    Εκτός από την οικονομία γενικά, γνώριζαν αρκετά πράγματα για το προσφυγικό, ακόμα και για τον… ΕΝΦΙΑ (δε δήλωσαν, πάντως, ενημερωμένοι – και ευτυχώς (!) – για τα σχέδια Αλεξιάδη περί… ΕΝΦΙΑ εξωτερικού).

    Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως πληροφορείται πολύ καλά το mononews.gr, ακόμα και όσοι προχωρούν σε επόμενο στάδιο, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για συγκεκριμένο project, θέτουν θέμα ρήτρας πολιτικής σταθερότητας. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις – τρεις μέσα στο χρόνο – τους έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, και επιθυμούν να διασφαλίσουν την όποια επένδυση αποφασίσουν να κάνουν με ρήτρα, που θα τους κατοχυρώνει σε περίπτωση επικίνδυνων πολιτικών εξελίξεων, που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω – όπως λένε – το κλίμα στη χώρα μας.

    Όλοι, λοιπόν, έφυγαν, λέγοντας ότι επιφυλάσσονται, μέχρι να δουν πού θα κάτσει η μπίλια με το case, που λέγεται Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ