• Business

    Και όμως ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την πορεία των νομισμάτων

    καιρός


    Ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των ασιατικών νομισμάτων τους επόμενους μήνες θα είναι ο… καιρός. Σε ένα note οι αναλυτές της Deutsche Bank εξέτασαν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στις οικονομίες της Ασίας αλλά και το πώς η διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να διευκολύνει το άλμα του πληθωρισμού και τελικώς να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των νομισμάτων.

    Η Εθνική Διαχείριση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΝΟΑΑ) έχει επιβεβαιώσει ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο έρχεται και θα προκαλέσει έναν ασυνήθιστα ξηρό καιρό. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από ισχυρούς μουσώνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί το 2011 στην Ταϊλάνδη.

    Οι βασικές οικονομικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές της Ασίας θα είναι στον πληθωρισμό, μέσω των τιμών των τροφίμων – που αποτελούν τη βασική συνιστώσα του δείκτη τιμών καταναλωτή στις περισσότερες ασιατικές χώρες, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank. Την τελευταία φορά που εκδηλώθηκε το φαινόμενο Ελ Νίνιο, οι συνθήκες ξηρασίας οδήγησαν στην αύξηση του κόστους των φρούτων και των λαχανικών.

    Ο John Tierney της Deutsche Bank και η ομάδα του εξηγούν αναλυτικά:

    “Δεδομένου ότι το φαινόμενο αναμένεται να εκδηλωθεί πιο ήπια, ο πληθωρισμός τροφίμων ενδεχομένως να σταθεροποιηθεί όπως αντίστοιχα και οι τιμές των μετοχών τροφίμων. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για το κρέας, εξέλιξη θετική για την Κίνα, το Hong Kong, την Κορέα και την Ταϊβάν. Παράλληλα, ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια στις χώρες αυτές και σε μια μείωση της διαφοράς των επιτοκίων έναντι του δολαρίου, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να συμβάλλει στην αποδυνάμωση των νομισμάτων των προαναφερθέντων χωρών”.

    Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει προχωρήσει σε σημαντική υποτίμηση του γουάν προκειμένου να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές. Άλλες χώρες με μεγάλες εξαγωγές, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, επίσης θα προτιμούσαν να έχουν πιο αδύναμο νόμισμα για τον ίδιο λόγο.

    Εκτός από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο καιρός, η Deutsche Bank αναμένει ότι το ρίνγκιτ της Μαλαισίας και το πέσο των Φιλιππίνων μπορεί να εμφανίσουν αδυναμία και για άλλους εγχώριους παράγοντες, ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές των εξαγωγών τους.

    Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από όλα αυτά, είναι η Ταϊλάνδη, καθώς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η κυβέρνησή της σπεύδει να αυξήσει τις τιμές της σοδειάς σε επίπεδα υψηλότερα από της αγοράς, εξέλιξη που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις προαναφερθείσες επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/na-giati-ta-funds-korakia-pou-tha-erthoun-stin-ellada-tha-vgaloun-polla-lefta-2017/67856



    ΣΧΟΛΙΑ